Iniciatives

Patronals i entitats econòmiques catalanes busquen una aliança sobre assumptes bàsics de país

L’objectiu és arribar a acords sobre qüestions com l’ampliació de l’aeroport per evitar veus discordants

Patronals i entitats econòmiques catalanes busquen una aliança sobre assumptes bàsics de país

REUTERS

4
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Alguna cosa es mou en el món econòmic català. Patronals i diferents entitats econòmiques estan promovent en les últimes setmanes trobades per consensuar qüestions essencials per al país, segons han confirmat fonts coneixedores d’aquesta iniciativa. Entre aquestes destaca, per exemple, l’ampliació de l’aeroport de Barcelona.

Tot això s’ha concretat en trobades fugint del focus mediàtic. Alguna de les reunions d’aquest grup, batejat informalment com a G-8, tot i que el nombre d’integrants és més gran, es va concretar recentment amb un sopar en què van participar els màxims representants de les patronals Foment del Treball i Pimec, així com entitats com Barcelona Global, el Cercle d’Economia, el RACC, el Col.legi d’Economistes, FemCat, la Cambra de Comerç de Barcelona o la Fira, segons han confirmat algunes de les fonts consultades.

La consecució de la Copa Amèrica 2024 a Barcelona, impulsada des de Barcelona Global i a què es van afegir institucions i entitats, ha canviat l’estat anímic (‘mood’) del món econòmic català i l’ha empès a buscar consensos per aconseguir grans objectius de país. «Sí que és veritat que en els últims temps s’ha imposat un clima o ambient que empeny a buscar consensos en temes considerats essencials», afirma algunes de les fonts consultades.

Un és l’ampliació de l’aeroport de Barcelona, un projecte perdut de moment pel desacord entre el Govern català i l’Executiu central. Les últimes dades conegudes aquesta setmana sobre la baixa execució de la inversió de l’Estat podrien també formar part del debat.

Relleus

En algunes d’aquestes entitats hi haurà relleu en la cúpula, però l’objectiu segurament es mantindrà, ja que, en conjunt, totes les organitzacions defensen el consens en temes essencials. És el cas del Cercle d’Economia. El 12 de juliol s’enfrontaran a les urnes dues candidatures, per primera vegada en 64 anys, encapçalades per l’economista i empresària Rosa Cañadas; i l’exconseller delegat del Banc Sabadell, Jaume Guardiola. La pugna preelectoral, de fet, ja ha començat amb campanyes per telèfon i la previsió de celebrar actes dirigits als prop de 1.300 socis d’aquest selecte club que, en tot cas, té una gran capacitat d’influència, tot i que hi ha qui afirma que ha perdut pes.

També hi haurà cessió de testimoni a Barcelona Global, ja que en la seva assemblea dels pròxims dies està previst que Aurora Catà, a qui s’atribueix gran part de l’èxit d’aconseguir la Copa Amèrica, sigui rellevada per Maite Barrera, fundadora i consellera delegada de la consultora financera Bluecap i membre del comitè executiu de Globant.

En el Col.legi d’Economistes, el relleu ja ha tingut lloc recentment, amb Carles Puig de Travy, conseller delegat de Crowe com a degà, que va substituir Oriol Amat; i també a FemCat, presidida per David Marín, conseller delegat d’Inaccés Geotècnica Vertical, que el gener passat va rebre el testimoni de mans d’Elena Massot, consellera delegada de Vertix.

En aquest moviment per buscar consensos, que encara es troba en estat inicial, també participa la Cambra de Comerç de Barcelona, de majoria independentista, però la seva presidenta, Mònica Roca, és més procliu a l’entesa amb altres entitats i institucions que el seu antecessor Joan Canadell, actualment diputat per Junts per Catalunya.

Fugir dels focus

La idea, per ara, és fugir de l’impacte mediàtic com el que va comportar la protesta a l’antiga Estació del Nord de Barcelona amb un clam unànime amb el lema ‘Ja n’hi ha prou, centrem-ens en la recuperació’. Va ser un moviment que es va constituir per protestar contra la crispació política que arrossegava Catalunya i a favor del «diàleg» i els «consensos» per treballar per una sortida ràpida i el menys dolorosa possible a la crisi provocada per la pandèmia. En aquest acte ja va participar la Cambra de Comerç, amb la qual cosa va demostrar un primer acostament a les altres entitats econòmiques.

Notícies relacionades

La Copa Amèrica ha resultat ser un revulsiu que ha demostrat que es poden aconseguir grans objectius si es treballa de forma conjunta, segons les fonts consultades. La idea és que en aquest moviment no hi hagi protagonismes ni individualismes sinó que les iniciatives o projectes que es plantegin es facin de forma conjunta i consensuada, segons les mateixes fonts.

La veritat és que de les denúncies de decadència de fa uns anys s’ha passat a un discurs una mica més positiu. Ho va resumir l’actual president del Cercle, Javier Faus, que en l’última reunió anual d’aquest organisme va voler enterrar la imatge de decadència però va transmetre que el creixement a Catalunya dels últims anys és «en quantitat però no en qualitat» i va demanar que les administracions s’alineessin per «recuperar el lideratge econòmic». És una cosa que també reclama Foment, que va plantejar a l’alcaldessa de Barcelona Ada Colau un catàleg de propostes dirigides a recuperar la Barcelona de l’«ambició i valentia» pels grans projectes. En això treballen ara tots.