Electricitat

La pandèmia frena els progressos per garantir l’accés universal a l’energia

Uns 2.400 milions de persones a tot el món continuen utilitzant mètodes per cuinar que són perjudicials

La pandèmia frena els progressos per garantir l’accés universal a l’energia
1
Es llegeix en minuts

La pandèmia ha frenat els progressos per tal de garantir un accés universal a l’energia i, al ritme actual, per al 2030 hi haurà encara 670 milions de persones sense electricitat, segons un informe publicat per les Nacions Unides.

L’anàlisi de l’organització apunta que els confinaments, els problemes a les cadenes de subministrament i la desviació de recursos públics a altres prioritats han alentit els avanços per aconseguir aquesta meta, que és part dels objectius de desenvolupament sostenible que els països de tot el món van acordar el 2015.

Segons l’ONU, l’impacte de la covid-19 s’ha vist agreujat en els últims mesos per la invasió russa d’Ucraïna, que ha disparat els preus dels combustibles.

En el dia d’avui, unes 733 milions de persones a escala global no tenen accés a l’electricitat i el progrés en aquest àmbit s’ha alentit en els últims anys, després que entre el 2010 i el 2020 el percentatge de la població mundial amb accés a corrent passés del 83% al 91%.

Al ritme actual, per al 2030 aquest percentatge només millorarà al 92%, lluny de la meta del 100%, segons les estimacions de l’ONU.

La major part de la població sense accés a electricitat es concentra a l’Àfrica subsahariana, una regió que també necessita molt progrés de cara a l’objectiu de dotar tothom de mètodes per cuinar no perjudicials per a la salut i el medi ambient.

Notícies relacionades

L’ús de fusta o carbó en cuines tradicionals està vinculat, segons les Nacions Unides, a nombrosos problemes de salut i és un important factor de contaminació a molts països, per la qual cosa la transició a mètodes més moderns es considera clau.

Segons l’informe, uns 2.400 milions de persones a tot el món continuen utilitzant mètodes per cuinar que són perjudicials i el progrés s’ha frenat en els últims anys, en part per l’important augment de la població en algunes de les nacions.