A Catalunya

L’empresariat català clama contra la falta d’execució dels Pressupostos

  • Foment exigeix una «inversió extraordinària» per compensar el dèficit dels últims anys i Pimec alerta de la pèrdua de competitivitat que ocasiona a les empreses

L’empresariat català clama contra la falta d’execució dels Pressupostos

Ferran Nadeu

1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’empresariat català ha esclatat aquest dimarts contra la falta d’execució de les inversions compromeses en els Pressupostos Generals de l’Estat per a Catalunya. També els sindicats critiquen que l’autonomia catalana tingui el menor nivell d’inversió (proporcionalment al planificat) de tot l’Estat, la meitat del volum de recursos desplegats que a la mitjana de l’economia espanyola i cinc vegades per sota de l’invertit a Madrid. Els agents socials alerten del greuge per a la competitivitat de les companyies catalanes que suposa la falta de despesa pública en infraestructures i reclamen mecanismes per corregir automàticament aquesta falta d’inversió i que infraexecucions com les registrades en els últims anys no tornin a repetir-se. 

Des de la patronal Foment del Treball s’han mostrat «preocupats» per un dèficit que fa temps que denuncien. Plou sobre mullat, segons denuncien des de l’entitat presidida per Josep Sánchez Llibre, que ha actualitzat els seus càlculs i xifra que el ‘pendent’ d’inversions des del 2013 ascendeix 4.399 milions d’euros. La xifra es multiplica, segons els càlculs de Foment, a 35.000 milions d’euros si l’Estat hagués invertit el 2,2% del seu PIB a Catalunya, com assegura que és habitual en economies similars de la Unió Europea. «Des del 2019 hi hauria d’haver una inversió extraordinària durant cinc anys per recuperar el dèficit», ha reclamat la patronal en un comunicat aquest dimarts. 

Notícies relacionades

Pimec també ha emès un comunicat per criticar la vulneració per part de l’Estat dels «consensos aconseguits» i alerta que això té un efecte directe en la competitivitat de les empreses catalanes. La patronal presidida per Antoni Cañete ha exigit una «millor comunicació entre el Govern i el Govern de la Generalitat per resoldre de manera definitiva el col·lapse en l’execució de les obres públiques». En aquest sentit, reclama el Govern que constitueixi «un sistema de compensació a través d’algun tipus de fons per als territoris on no s’executi la inversió prevista».

«És un problema històric que els fons NextGeneration EU poden accelerar», apunta el secretari de Treball de CCOO de Catalunya, Ricard Bellera. «Públicament el Govern hauria de donar explicacions», afegeix.