Efecte de la guerra a Ucraïna

Desbandada inversora a les borses europees i caiguda de l’Ibex

El preu del petroli es dispara a nivells del 2014 i l’euro es devalua davant el dòlar

Desbandada inversora a les borses europees i caiguda de l’Ibex
2
Es llegeix en minuts

Desbandada inversora a les borses europees i caiguda de l’Ibex. L’inici de la jornada borsària ha confirmat tots els temors i l’atac armat de Rússia contra Ucraïna ha tingut un efecte immediat a les borses mundials i a les europees en particular. La borsa russa ha suspès les seves operacions. Les retallades en l’obertura de les borses europees han sigut entre el 3% i el 4%.

L’Ibex 35 ha iniciat la sessió d’aquest dijous amb una caiguda del 4,3%, efecte immediat de la intervenció nocturna del president de Rússia, Vladímir Putin, anunciant «una operació militar» a la regió del Donbass després de la sol·licitud d’ajuda militar per part de les autoproclamades repúbliques de Donetsk i Lugansk i enmig del Consell de Seguretat d’emergència que se celebra a Nova York. Tropes russes han desembarcat a Odessa i s’han produït bombardejos d’artilleria a la frontera després de l’anunci per part del president rus. La Unió Europea ha anunciat que respondrà amb sancions «massives» a l’agressió militar de Rússia contra Ucraïna, i ha assegurat que el president rus, Vladímir Putin, «pagarà» per un atac «sense precedents». En aquest context, les vendes dominaran previsiblement les borses i pressionen a l’alça els preus del petroli, ja per sobre dels 100 dòlars el barril.

Borses asiàtiques

Davant la incertesa per l’abast de la situació oberta, els inversors prenen precaucions i les borses asiàtiques han sigut les primeres a plasmar aquesta tendència. El Nikkei ha perdut un 1,81% i a la Xina l’índex CSI 300 ha baixat un 2,03%.

Notícies relacionades

Europa és la més afectada directament per l’ofensiva de Rússia a Ucraïna. L’Ibex estarà en els mínims de l’any i els resultats empresarials passaran a un segon pla a l’hora de definir estratègies. El previsible pels analistes és que la guerra accentuï determinades tendències, i els inversors han d’estar atents a les conseqüències en la renda variable i en empreses concretes. La recerca d’actius més defensius hauria d’incrementar el pes del deute públic a les carteres.

Alça del preu del petroli

La recerca d’estabilitat pot incrementar el preu de l’or a curt termini, juntament amb el del petroli. El cru Brent per a entrega a l’abril es va disparar per sobre dels 102 dòlars, un 5% més que en la vigília i el seu valor més alt des del juliol del 2014. Aquesta pujada suposa que el petroli està en màxims no vistos des del 2014, quan es va negociar per sobre dels 106 dòlars. No és clar encara quina evolució poden tenir les criptomonedes en un context bèl·lic com l’actual, tot i que el seu valor com a actiu refugi està en dubte. L’euro tendeix a devaluar-se davant el dòlar.

Temes:

Ibex 35 Borsa