Evolució dels costos

El preu de la llum baixa el 10,2% aquest dissabte però multiplica per quatre el de fa un any

El cost majorista segueix per dècim dia consecutiu per sobre de la cota dels 200 euros per megawatt hora

El preu de la llum baixa el 10,2% aquest dissabte però multiplica per quatre el de fa un any
1
Es llegeix en minuts

Aquest dissabte el preu mitjà de l’electricitat al mercat majorista (‘pool’) baixarà un 10,2% respecte a aquest divendres, encadenant malgrat ser cap de setmana el seu desè dia consecutiu per sobre de la cota dels 200 euros per megawatt hora (MWh). En concret, el preu mitjà d’aquest dissabte se situarà en els 204,35 euros/MWh, segons dades de l’Operador del Mercat Ibèric de l’Electricitat (OMIE) recollides per Europa Press. D’aquesta manera, el preu de la llum, com és habitual a causa de el descens de la demanda, es relaxarà lleugerament amb l’arribada del cap de setmana, tot i que seguirà en uns nivells alts per sobre de la cota dels 200 euros/MWh.

En termes anuals, el preu multiplica gairebé per quatre els 52,56 euros/MWh a què va arribar el ‘pool’ de mitjana el mateix dia de fa un any. El preu màxim de la llum per a aquest 27 de novembre es donarà entre les 19.00 i les 20.00 hores, amb 243,63 euros/MWh, mentre que el preu mínim es registrarà entre les 14.00 i les 15.00 hores, amb 171,77 euros/MWh.

Notícies relacionades

Els preus del ‘pool’ repercuteixen directament en la tarifa regulada –l’anomenat PVPC–, a la qual estan acollits gairebé 11 milions de consumidors al país, i serveix de referència per als altres 17 milions que tenen contractat el seu subministrament al mercat lliure.

Aquest encariment en els últims mesos al mercat elèctric s’explica, principalment, pels alts preus del gas als mercats i dels drets d’emissió de diòxid de carboni (CO2), en màxims històrics aquest any. Des que va començar el mes de novembre, el ‘pool’ registra una mitjana d’uns 189,3 euros/MWh, uns 11 euros menys que els 200 euros/MWh en què va tancar octubre, tot i que multiplica per més de quatre els 41,94 euros/MWh del mes de novembre del 2020.