Fiscalitat

La CE llançarà una directiva per a un impost mínim del 15% en societats abans de final d’any

  • El comissari Gentiloni elogia el diàleg social per a la reforma laboral a Espanya

  • La Comissió Europea espera la sol·licitud espanyola del primer tram de 10.000 milions de fons europeus

La CE llançarà una directiva per a un impost mínim del 15% en societats abans de final d’any

Europa Press / Isabel Infantes

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

La Comissió Europea preveu aprovar abans de final d’any una proposta de directiva per adoptar un impost mínim del 15% a la Unió Europea, a fi que pugui ser aprovada en el primer semestre del 2022 o, en tot cas, «al més aviat possible».

Així ho va anunciar aquest dimarts el comissari europeu d’Economia, Paolo Gentiloni, en el transcurs d’un esmorzar informatiu organitzat per Europa Press a Madrid. El comissari va jutjar «un pas fonamental» l’acord adoptat a l’OCDE, i recolzat per l’FMI i el G-20, per introduir una fiscalitat mínima a tot el món per a les empreses. «És un pas fonamental», va dir. La Comissió Europea esperarà a conèixer el «model de regles» que l’OCDE preveu publicar a finals de novembre per coordinar la introducció d’aquesta fiscalitat mínima en les principals economies del món i després formularà la directiva, «abans de final d’any». El propòsit és que la presidència francesa de la UE, en el primer semestre del 2022, n’impulsi la tramitació. En el segon semestre de l’any vinent la presidència correspondrà a Espanya, que ja ha incorporat un tipus efectiu mínim del 15% en el projecte de llei de Pressupostos per al 2022.

Gentiloni va elogiar el mètode de diàleg social impulsat pel Govern espanyol per escometre la reforma laboral compromesa amb les autoritats europees, però va evitar avançar cap judici sobre el seu contingut. «Avaluarem la proposta final que ens enviï el Govern, no sobre el que veiem a la premsa», va dir Gentiloni sense voler entrar en la polèmica que en els últims dies divideix els dos socis del Govern (PSOE i Unides Podem).

«No tenim una preocupació especial» sobre el fet que la reforma espanyola abordarà les recomanacions de la Comissió Europea, va dir Gentiloni. En particular, va citar els objectius de frenar la «segmentació» del mercat laboral (entre empleats amb contractes indefinits i temporals), la «precarietat» dels llocs de treball, «millorar la negociació col·lectiva dels salaris», i dota de més «dinamisme» les relacions laborals. «Estem molt expectants en la Comissió, però només avaluarem la proposta que ens arribi», va dir el comissari.

Del compliment dels objectius d’aprovar abans de final d’any una reforma laboral i una primera fase de la reforma de pensions dependran el desemborsament de fons europeus a Espanya previst per al juny del 2022.

Notícies relacionades

De moment, el que espera la Comissió Europea és que Espanya sol·liciti, en els pròxims dies, el primer desemborsament corresponent al 2021, de 10.000 milions d’euros, a compte del compliment de les fites compromeses en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència fins al 30 de juny passat (el desemborsament de 9.000 milions que es van produir a l’agost era un avançament lineal per a tots els països, desvinculat del compliment d’objectius).

La secretària d’Estat d’Hisenda i Pressupostos, María José Gualda, va afirmar aquest dilluns que el Govern està ultimant «aquests dies» la petició a Brussel·les del primer desemborsament, per valor de 10.000 milions d’euros, corresponent a fites i objectius fins al 30 de juny d’aquest any.