crisi energètica

Brussel·les refreda els plans d’Espanya per retocar el mercat de la llum

Segons la comissària d’energia, Kadri Simson, el model actual serveix per garantir el subministrament i evitar el risc d’apagades

Brussel·les refreda els plans d’Espanya per retocar el mercat de la llum

EFE / OLIVIER HOSLET

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La Comissió Europea analitzarà les últimes propostes plantejades pel Govern de Pedro Sánchez a la resta de socis europeus per frenar l’escalada del preu de la llum, però de moment avança que modificar el sistema marginalista, per desvincular el preu que marca el gas, tal com proposa Espanya, podria posar en risc la predictibilitat del sistema, la seguretat en el subministrament, la transició a les energies netes i augmentar el risc d’apagades.

«No és del tot clar com un sistema amb preus per a diferents fonts d’energia podria funcionar en la pràctica i si seria una alternativa millor al sistema tal com està dissenyat ara», ha respost aquest dimarts la comissària d’Energia, Kadri Simson, durant la roda de premsa posterior a la reunió extraordinària de ministres d’Energia de la Unió Europea (UE) celebrada a Luxemburg. La trobada ha servit per constatar la divisió que regna entre els Vint-i-set quant al disseny del mercat europeu del gas i l’electricitat.

Espanya ha demanat a la resta de socis llibertat, en aquesta «situació extraordinària», per desacoblar els preus de l’electricitat dels del gas –la tecnologia més cara i que marca el preu de les altres– amb l’objectiu de rebaixar la factura de la llum. «Un canvi en el model actual pot generar un risc a la predictibilitat del mercat, la competitivitat i la transició a energies verdes», ha insistit Simson, que considera que «el model actual garanteix que casen en tot moment l’oferta i la demanda», una cosa crucial «per garantir la seguretat en el subministrament» i evitar «situacions de risc, com ara apagades».

Complexitat del gas

Brussel·les també ha expressat els seus dubtes quant a la creació d’una plataforma de subministrament de gas, tot i que és un dels elements que formen part del debat obert per l’Executiu comunitari de cara a la revisió del mercat del gas que presentarà a mitjans de desembre. «Hem d’analitzar els avantatges i inconvenients. Hi ha molts problemes per considerar. S’ha de veure qui paga el transport del gas, l’emmagatzemament... Estem explorant aquesta possibilitat i d’altres perquè el nostre sistema de proveïment sigui més resilient», però abans «escoltarem els països per saber a quins els agradaria participar en un règim voluntari», ha explicat. 

Notícies relacionades

Abans, d’aquesta revisió Brussel·les presentarà diversos informes intermedis sobre el funcionament del gas i l’electricitat que serviran per alimentar la reunió de ministres d’Energia del desembre i la pròxima cimera de caps d’Estat i de Govern. Els 27 confien a disposar aleshores d’una fotografia més precisa, amb dades sobre l’evolució del sector, tot i que el nombre de països reticents a emprendre una reforma profunda continua creixent. Als nous països que aquest dilluns van emetre una declaració rebutjant la reforma del mercat de l’electricitat –Alemanya, Àustria, Dinamarca, Finlàndia, Estònia, Holanda, Letònia, Irlanda i Luxemburg– se n’hi han sumat tres més: Suècia, Bèlgica i la República Txeca.

«Crec que el Govern espanyol està prometent de més al dir que les compres conjuntes de gas resoldran la crisi. El que resoldrà la crisi són inversions en eficiència i el que Espanya necessita més són interconnexions», ha afirmat el ministre luxemburguès, Claude Turmes. Segons el seu diagnòstic, crear una plataforma de compres conjuntes tardaria anys i plantejaria problemes complexos com el de l’emmagatzematge, i el que necessita Espanya són més interconnexions amb l’Europa continental. «L’interessant en el mercat ibèric és ¿per què té Portugal uns preus de l’energia per als consumidors molt més baixos que Espanya? Crec que Espanya també té un problema nacional» i que «Portugal té un sistema millor», ha valorat.