Fins al 2022

La química Covestro eleva a 25 milions les inversions a BCN

La firma aposta per Catalunya i disposa de prou espai per duplicar la producció de plàstics a la Zona Franca

La química Covestro eleva a 25 milions les inversions a BCN
3
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

Aquest dilluns l’empresa química Covestro ha inaugurat una nova planta química a la Zona Franca de Barcelona que ha suposat una inversió global de 25 milions d’euros. La instal·lació, actualment en fase de proves, començarà a funcionar a principis de l’any que ve i ha suposat entorn de 15 milions d’inversió. A aquesta quantitat s’han previst 10 milions més en forma d’annexos i activitats complementàries. L’aposta de la firma química es veurà potenciada en el futur, ja que disposa terrenys disponibles a la Zona Franca de Barcelona equivalents al 50% dels actualment ocupats, cosa que permetria elevar la producció actual de 30.000 tones a unes 80.000, segons va avançar el responsable de la planta, Fernando Peirón. La instal·lació inaugurada aquest dilluns, amb l’assistència del conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent; el primer tinent d’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni; i el delegat de l’Estat en el Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB), Pere Navarro, entre d’altres, implica la creació d’una desena de llocs de treball d’alta qualificació i és una mostra de sostenibilitat industrial i economia circular. Peirón va lloar la importància d’ubicació de la planta al Consorci de la Zona Franca de Barcelona, com a recolzament a l’activitat industrial en un ‘hub’ industrial amb comunicacions de primer ordre.

La infraestructura és una planta de destil·lació en alt buit basada en tecnologies d’última generació per a la producció de polímers (plàstics) per a l’elaboració de recobriments i adhesius utilitzats en múltiples productes. Andrea Firenze, director general de Covestro a Espanya, va destacar que la planta aporta una flexibilitat elevada per adaptar-se a les necessitats dels clients i amb una tecnologia única a Europa. El procés resumit de la planta és la incorporació de productes químics al cru que mitjançant tres etapes consecutives d’evaporació al buit permeten separar components amb un resultat més pur i sofisticat. Són productes, per exemple, com els adhesius o revestiments que s’utilitzen en la indústria de l’automòbil i que requereixen alta eficiència, però també absència d’olors. També són utilitzats al sector tèxtil per a la confecció de teixits impermeables i transpirables, etcètera.

La planta s’integra en una instal·lació moderna, caracteritzada per una gran cobertura de sensors de tot tipus. Les reticències a la instal·lació de la indústria química pròximes a nuclis de població té en la planta de Covestro una mostra per ofegar dubtes per les seves elevades mesures de seguretat. La supervisió contínua d’emissions de gasos redueix al màxim la possibilitat d’accidents en un exemple de planta per a la qual la seguretat i la sostenibilitat són prioritàries.

La partida inversora per a Barcelona se suma a un pla més ambiciós a Catalunya, amb inversions per més de 240 milions d’euros a Tarragona per a una planta de producció de clor.  

Notícies relacionades

La incorporació de tres etapes de destil·lació en alt buit a Barcelona permet que alguns components no utilitzats en el producte acabat de poliuretà siguin condensats i reincorporats com a matèria primera reciclada. D’aquesta manera, la companyia preveu obtenir revestiments, adhesius, elastòmers i espumes aïllants de més rendiment per a la indústria de l’automoció, construcció, tèxtil, òptica, cosmètica, entre altres.

Amb una facturació d’uns 10.700 milions d’euros, Covestro és una de les empreses de polímers més grans del món, amb més de 16.500 treballadors. A Espanya Covestro compta amb quatre centres de producció que actualment ocupen més de 500 persones. A Tarragona compta amb un centre de producció de MDI, base per produir espumes de poliuretà; un centre logístic de distribució d’àcid clorhídric; i infraestructures disponibles per a altres empreses del parc químic.