Pujades fins al 10%

¿Com m’afecten les noves tarifes del gas?

¿Com m’afecten les noves tarifes del gas?

EL PERIÓDICO

2
Es llegeix en minuts

Aquest divendres, 1 d’octubre, han entrat en vigor les noves tarifes regulades del gas natural (repartides en tres trams), que comprenen pujades del 0,91%, el 4,4% i el 10,6%, segons el tram, gràcies que el Govern ha limitat la seva revisió a l’alça per esmorteir l’impacte de l’encariment d’aquesta matèria primera als mercats internacionals.

Si el Govern no hagués limitat la pujada de les tarifes d’últim recurs del gas natural (TUR), aquestes haurien pujat des d’avui un 25,8% en el cas de la TUR 1, un 36,1% que li hauria correspost a la TUR 2, i un 47,6% a la TUR 3.

La primera d’aquestes tarifes està pensada per a llars que utilitzen el gas per cuinar i per escalfar l’aigua, mentre que la segona inclou les llars que també utilitzen aquesta matèria primera per a la calefacció, i la tercera només la utilitzen empreses amb un consum de gas molt elevat.

Limitació del Govern

Entre les mesures aprovades fa unes setmanes pel Govern per rebaixar la factura de la llum dels consumidors, es va incloure una norma que limitava la pujada de les tarifes de gas durant l’últim trimestre del 2021 i el primer del 2022.

No obstant, l’increment del cost del gas que queda pendent d’aplicar es recuperarà en les revisions següents, quan el gas disminueixi el preu, que ahir es va situar en 82,75 euros el megawatt hora (MWh) en el Mercat Ibèric del Gas (Mibgas), vuit vegades més que fa un any.

Actualment hi ha al voltant d’1,5 milions de consumidors de gas acollits a les tarifes regulades a Espanya, que es revisen trimestralment sempre que el gas natural experimenti una variació a l’alça o a la baixa superior al 2%.

A més, juntament amb les noves tarifes regulades del gas natural, demà també entraran en vigor els nous peatges establerts per la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), que beneficien els consumidors domèstics i estableixen que la TUR passi de tres a quatre classes.

Notícies relacionades

Així, es creen la TUR.RL1, per a consums anuals inferiors a 5.000 kilowatts hora (kWh); TUR.RL2, per a consums d’entre 5.000 i 15.000 kWh, la TUR.RL3, per a consums d’entre 15.000 i 50.000 kWh, i la TUR.RL4, amb consums compresos entre 50.000 kWh i 300.000 kWh.

A més, els nous peatges suposen una pujada en la part regulada del terme fix de la factura, però una baixada en el terme variable, i la CNMC estima que els consumidors podrien estalviar fins un 25% en els costos regulats.

Temes:

Preus