ECONOMIA PERSONAL

Claus per vigilar les nostres finances a l’estiu

És comú descontrolar les despeses econòmiques en època estival

Un pla d’estalvi i de despeses durant el viatge ens ajudarà a suportar la temporada

Claus per vigilar les nostres finances a l’estiu
3
Es llegeix en minuts

L’estiu, i el període de vacances en particular, sol ser un dels moments de l’any en què més desatenem les nostres finances. Després de mesos esperant el bon temps i una pausa en la rutina, sembla inevitable passar uns dies fora de casa o fer plans amb els amics, la família o en solitari. Transport, allotjament o restauració... Són moltes les despeses que hem de tenir en compte en el moment d’anar-nos-en de vacances. Malgrat que és una època que convida a la relaxació i a disfrutar, és vital prestar atenció a les nostres finances personals per treure màxim partit als nostres estalvis i evitar sorpreses al setembre. Per això, a més de prendre consciència del límit del nostre pressupost estival, podem portar a terme una sèrie de petites despeses que ens ajudaran a protegir la nostra economia alhora que ens ho passem d’allò més bé. 

1. Elecció de la destinació

Moltes vegades tendim a valorar una destinació per la seva llunyania, sense adonar que a prop de casa també hi ha bones destinacions. Espanya n’és una bona mostra: platja, muntanya, grans ciutats... Al territori nacional hi ha plans per a tothom. Des del cap de Creus fins a les Illes Canàries, tant a la península com a les illes hi ha una infinitud de llocs per descobrir, tan diversos com viatgers existeixen, a poques hores de casa i amb una infinitud de serveis i activitats. ¿I si fem un ‘freetour’ per la nostra ciutat? És probable que amb una petita recerca trobem una oferta atractiva de llocs i atraccions per visitar a la nostra ciutat o poble i els seus voltants, i que encara no coneixem. Hi podrem viure bones experiències sense pressionar en excés les nostres finances. 

2. Amb temps

Un bon truc per estalviar viatjant, ja sigui per Espanya o per l’estranger, és fer la reserva amb temps. La reserva de vols, hotels o fins i tot el preu d’activitats o visites guiades que es vulgui fer durant el viatge seran més econòmiques si s’adquireixen amb temps. També ho seran si optem per viatjar en mesos menys sol·licitats, com juny o setembre. Per trobar el millor preu i la millor època, hi ha una infinitat de comparadors i pàgines dedicades perquè puguem viatjar i allotjar-nos per un preu menor. 

3. Despeses formiga

En vacances aquelles petites despeses que semblen no tenir importància van minvant l’economia sense que ens n’adonem. És normal que s’incrementin, però és precís tenir-les sota control. En aquest sentit, és important desenvolupar un pla d’estalvi mesos abans, i un pla de despeses durant les vacances i cenyir-s’hi. 

4. Canvi de divisa

Notícies relacionades

La cotització de les monedes no es pot controlar, però sí el lloc on canviar-les. És necessari evitar fer el canvi en cases de canvi que on facin pagar comissions elevades: haurem de buscar els tipus de canvi que ens afavoreixin. Els qui prefereixin pagar amb targeta de crèdit, en lloc d’efectiu, també hauran de prendre precaucions: les transaccions amb canvi de divisa poden tenir un canvi desfavorable. És recomanable revisar-ho abans de viatjar amb el nostre banc.

Una bona planificació financera per a aquests mesos i l’ajuda d’un assessor per orientar les inversions seran vitals per no patir per les nostres finances durant l’estiu ni en els mesos posteriors. És important recordar que seguir una filosofia d’estalvi i inversió ens ajudarà a arribar a bon port. Quant a les inversions, és vital diversificar, invertint en múltiples actius, que siguem pacients per respectar els horitzons d’inversió i constants, adoptant la rutina d’inversió periòdica en el nostre dia a dia.

¿I les inversions?