Seguretat Social

178 detinguts per defraudar 1 milió d’euros al fisc amb empreses fictícies

  • Les companyies fictícies simulaven contractes de treball per accedir a prestacions, préstecs i fins i tot per al tercer grau penitenciari

178 detinguts per defraudar 1 milió d’euros al fisc amb empreses fictícies
2
Es llegeix en minuts
Europa Press

La Policia Nacional ha detingut a la província de Màlaga 178 persones per la seva presumpta participació en una organització criminal que hauria defraudat més d’un milió d’euros al SEPE i a la Seguretat Social mitjançant empreses fictícies. Aquestes generaven altes fictícies com a treballadors de persones que no existien i després els tramitaven prestacions d’atur per sostreure aquests ingressos. Les detencions s’han efectuat en una macro operació policial batejada com ‘Denerys’ i que ha comptat amb la col·laboració de la Subdelegació del Govern, la Tresoreria General de la Seguretat Social i el Servei Públic d’Ocupació (SEPE).

Concretament, les empreses creades van servir de pantalla per a la tramitació irregular de fins a 80 prestacions d’atur per un valor total de 413.792 euros i la inscripció fraudulenta de 178 altes a la Seguretat Social, cosa que ha ocasionat un perjudici econòmic a l’erari públic de més de 700.000 euros. A tots investigats se’ls imputen delictes de frau a la Seguretat Social, contra la Hisenda Pública i falsedat documental, segons ha informat la Policia Nacional en un comunicat.

L’operació Denerys, liderada per investigadors de la Brigada Provincial d’Estrangeria i Fronteres, concretament de l’UCRIF, ha permès desmantellar un entramat societari format per mitja dotzena de companyies fictícies, que simulaven contractes de treball de què es valien els «empleats» per tenir accés a prestacions i subsidis de la Seguretat Social i del Servei Públic d’Ocupació, préstecs bancaris, regularitzacions de situació administrativa a Espanya per part d’estrangers i, en algun cas, com a via per assolir el tercer grau penitenciari.

Dos anys d’indagacions

La investigació, dirigida pel Jutjat d’Instrucció número 6 de Màlaga, es va iniciar a finals de l’any 2019, després de detectar-se un contracte de treball fals durant la tramitació d’un permís de residència temporal i treball per compte d’altri a una ciutadana de nacionalitat russa. En aquesta fase inicial de l’operació es va portar a terme el registre d’un domicili a Màlaga, on es va intervenir nombrosa documentació i recolzament informàtic que permetrien anar desgranant tot un entramat societari dedicat a defraudar la Seguretat Social.

Així, els investigadors van esbrinar que l’organització criminal hauria creat una xarxa d’empreses fictícies, utilitzades per simular contractes de treball amb què poder accedir a prestacions i subsidis. Aquests contractes fraudulents eren oferts directament pels responsables de la trama, dos homes de nacionalitat espanyola amb vincles familiars, en diferents barris de Màlaga, a canvi d’una quantitat de diners en efectiu que oscil·laven entre els 400 i els 3.000 euros.

Notícies relacionades

En aquests contractes laborals es feia constar una clàusula en què s’especificava que la feina es faria per a grans cadenes comercials, un aspecte igualment fals. Per no aixecar sospites, els responsables de la trama s’haurien valgut de diferents testaferros i, a més, haurien utilitzat instruments legals –diferents gestories– per constituir societats mercantils.

Una vegada donats d’alta en règim d’autònoms i simulant, a més, una activitat comercial que no existia, inscrivien en la Seguretat Social totes aquelles persones que, previ pagament, estarien interessades en ser donades d’alta amb la finalitat de poder accedir a un posterior cobrament de prestacions d’atur o subsidi o qualsevol altra ajuda social, obtenir beneficis penitenciaris, regularitzar la seva situació administrativa en cas d’estrangers, o utilitzar el contracte per obtenir préstecs personals o adquirir productes mitjançant finançament o pagament a terminis.