Operació empresarial

IFM defensa el preu de l’opa sobre Naturgy malgrat la pressió de Criteria i l’alça en borsa

Les accions de la companyia cotitzen a només 17 cèntims menys del preu que ofereix el fons australià

IFM defensa el preu de l’opa sobre Naturgy malgrat la pressió de Criteria i l’alça en borsa
3
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Dos dies després que el Govern anunciés públicament que autoritzava l’opa d’IFM per aconseguir el 22,7% d’accions de Naturgy, el fons australià ha mostrat la seva satisfacció per aquesta decisió en un comunicat que ha aprofitat per defensar el preu de l’oferta. Així, la companyia manté que pagarà 22,07 euros per títol malgrat la pressió de Criteria Caixa, que vol pujar posicions fins arribar al 30% que l’obligaria a fer una contraoferta, i l’alça de la cotització de les accions en borsa, a només 17 cèntims del preu de l’oferta.

«És una proposta de valor molt atractiva per als accionistes de Naturgy, sobretot tenint en compte que l’evolució del preu de les accions d’altres empreses competidores del sector de Naturgy ha sigut negativa des de l’anunci de l’oferta el gener de 2021, com es reflecteix en l’evolució de l’Eurostoxx Utilities, que ha caigut un 4%», indica el fons en el comunicat. Segons IFM, Naturgy no ha patit el baix rendiment general del sector, perquè la seva cotització «s’ha vist afectada positivament per l’oferta» i ha cotitzat a nivells pròxims als 22,07 euros oferts.

El preu inicial de l’oferta (23 euros) suposava una prima sobre el preu de cotització de les accions de Naturgy durant els tres mesos anteriors a la publicació de l’anunci (18,74 euros) del 22,7%, mentre que el dia anterior a l’anunci era del 19,7% del preu (19,22 euros), però actualment el preu de l’oferta d’IFM és de 22,07 euros, després que el fons descomptés el preu dels dividends repartits per la companyia, mentre que les accions de l’energètica cotitzen a 21,90 euros, només 17 cèntims menys del que ofereix IFM.

De fet, en les últimes setmanes, el preu de cotització de les accions ha sigut fins i tot superior a aquests 22,07 euros que ofereix IFM. A aquesta similitud, que dificulta la venda per part dels accionistes, s’uneix que cada vegada hi ha menys accions en lliure circulació.

L’oferta d’IFM es dirigeix al 22,7% de les accions, tot i que en tindria prou amb arribar al 17%, segons el fullet entregat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). En aquest moment, Criteria Caixa té el 25,9% del capital després d’una ratxa ininterrompuda de compra d’accions que va iniciar al maig, mentre que les accions dels fons CVC i GIP compten amb el 20,4% i 20%, respectivament; Sonatrach té el 3,8% i Norges Bank, l’1,14%.

Tant CVC com GIP s’han compromès a no vendre i Criteria Caixa no sembla que ho vulgui fer, d’acord amb els seus moviments de compra dels últims dies. L’objectiu d’IFM sempre ha sigut dirigir-se als detallistes, és a dir, a aquest 28,76% d’accions que actualment circulen lliurement en borsa (‘free float’), però si Criteria augmenta, com ha dit, la seva presència a Naturgy fins al 29,9% del capital quedarien un 24,76% d’accions en lliure circulació, xifra que dona molt poc marge a IFM per arribar a aquest 22,7% que té per objectiu.

Condicions del Govern

En el seu comunicat, IFM revela que les condicions de l’autorització, entre les quals destaquen la impossibilitat de realitzar desinversions rellevants en un termini de cinc anys ni excloure Naturgy de borsa (tret d’excepcions) en tres, són fruit d’«un diàleg institucional molt constructiu» entre la companyia i l’Executiu.

Notícies relacionades

Segons declara director general d’IFM Investors, David Neal, aquestes condicions estan «alineades amb els plans de Naturgy, que inclouen el compromís de donar suport al desenvolupament d’un pla industrial que ajudarà a convertir Naturgy en un actor clau en la transició energètica». «Veiem Naturgy com una companyia amb una direcció estratègica i una posició com a empresa global i diversificada que està fermament alineada amb els nostres principis i objectius d’inversió», afegeix Neal.

El següent pas en el procés de l’oferta és l’autorització de l’oferta i del fullet per part de la CNMV, una decisió que no hauria de tardar gaire temps, ja que el supervisor compta amb la informació des que IFM va formalitzar l’oferta el mes febrer.