Sostenibilitat

Biden impulsa que la meitat dels vehicles dels EUA siguin elèctrics o híbrids el 2030

El president firma una ordre per combatre la crisi climàtica i fer front a la competència de la Xina

Biden impulsa que la meitat dels vehicles dels EUA siguin elèctrics o híbrids el 2030

LEAH MILLIS

2
Es llegeix en minuts

Aquest dijous el president dels Estats Units, Joe Biden, va firmar als jardins de la Casa Blanca una ordre executiva amb una nova meta: que la meitat dels vehicles venuts al país per al 2030 siguin elèctrics o híbrids. Amb aquest decret el mandatari busca matar dos pardals d’un tret, d’una banda, fer front a la crisi climàtica i, de l’altra, superar la Xina, potència que lidera el sector.

«Els EUA han tornat, estem en la competició del segle XXI», va afirmar el mandatari i amant dels cotxes. Que la mirada de la seva producció sigui elèctrica serà un gran repte per al país nord-americà, ja que l’any passat els vehicles elèctrics només van representar el 2% de les vendes d’automòbils nous als EUA, segons l’Agència Internacional de l’Energia. A Europa, per exemple, van representar el 10%.

Biden va explicar que el gran competidor en la carrera de la venda dels «cotxes nets» és la Xina, país que, segons va indicar el demòcrata, ara mateix produeix el 80% de les bateries dels cotxes elèctrics. No obstant, el mandatari creu que una de les armes secretes de la seva nació són «els treballadors nord-americans», en part, per la seguretat dels seus sindicats.

Els directors executius de Ford, General Motors i Stellantis van acompanyar el president en aquest anunci, igual que els representants del United Auto Workers Union (sindicat automobilístic). Unes hores abans, les tres marques van afirmar en un comunicat de premsa conjunt la seva «ambició comuna d’arribar el 2030 a entre el 40% i el 50% de vehicles elèctrics de bateria, elèctrics de cel·la de combustible o híbrids endollables venuts als EUA. Tesla, el principal fabricant de cotxes elèctrics del món, no va participar en l’esdeveniment.

El final dels mals fums de Trump

Notícies relacionades

L’Agència de Protecció Ambiental i el Departament de Transport també van anunciar que revertiran un retrocés en les normes d’emissions de combustible de l’era de l’expresident Donald Trump. Els nous estàndards seran un 10% més estrictes que les regles de les polítiques del republicà per als vehicles de l’any model 2023. A més, es tornaran un 5% més estrictes cada any. L’exmandatari va reduir els requisits establerts sota l’administració d’Obama (Biden era el seu vicepresident) el 2012.

Les noves mesures de l’Administració Biden són importants per combatre la crisi climàtica i abordar la font d’emissions més elevada de gasos amb efecte d’hivernacle del seu país, ja que el transport va representar el 29% de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle dels EUA a partir del 2019.