Mesures anticrisi

¿Quines mesures de l’escut social prorroga avui el Govern central?

L’Executiu allarga avui fins al 31 d’octubre mesures destinades a pal·liar els efectes de la crisi en subministraments bàsics i la vivenda

¿Quines mesures de l’escut social prorroga avui el Govern central?

David Castro

3
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Consell de Ministres aprova avui prorrogar diverses mesures que s’inclouen dins del denominat «escut social» per pal·liar els efectes de la crisi del coronavirus en llars i famílies, tal com va avançar aquest diari. Si no s’allarguessin, aquestes iniciatives pal·liatives vencerien el dilluns 9 d’agost.

¿Per què es prolonguen?

Malgrat que els indicadors econòmics apunten a una recuperació, l’Executiu considera que la situació actual de vacunació i prevenció «exigeix una gran dosi de cautela». Al seu torn, malgrat la tendència a la millora, «l’experiència en les fases de sortida d’altres crisis econòmiques precedents mostra que la recuperació no es trasllada immediatament a l’economia d’individus, pimes i famílies», i per això es requereix «un temps addicional perquè s’estabilitzi l’ocupació, la capacitat econòmica i es restitueixi el potencial d’estalvi». Això es veu especialment «als sectors més vulnerables de la població», a qui van dirigides les mesures del reial decret llei del Govern central que, si no s’actués, vencerien el dilluns 9 de maig.

Subministraments bàsics garantits per a consumidors vulnerables

Un dels primers objectius consisteix a garantir el subministrament als consumidors vulnerables d’aigua, electricitat i gas natural. D’aquesta manera, s’amplia fins al 31 d’octubre la garantia de subministrament d’aigua, electricitat i gas natural als consumidors vulnerables. Al seu torn, es manté una nova categorització de consumidor vulnerable, als efectes de la percepció del bo social d’electricitat i la protecció especial davant la interrupció del subministrament fins al 31 d’octubre. Entre aquestes situacions hi ha estar en expedient de regulació temporal d’ocupació (erto) o a l’atur

Contractes i rendes de lloguer

Dins de l’apartat de mesures per al lloguer de vivenda es prorroga també fins al 31 d’octubre la possibilitat d’aplicar una pròrroga extraordinària del termini del contracte d’arrendament per un període màxim de sis mesos, durant els quals es continuaran aplicant els termes i condicions establerts per al contracte en vigor, sempre que no s’hagués arribat a un acord diferent entre les parts. També s’estén, fins al 31 d’octubre del 2021, la possibilitat de sol·licitar la moratòria o condonació parcial de la renda, quan el llogater sigui una empresa o entitat pública de vivenda o un gran tenidor i s’amplien per aquest mateix període els contractes d’arrendament de vivenda que poden acollir-se a la pròrroga extraordinària de sis mesos, en els mateixos termes i condicions del contracte en vigor. És a dir, s’amplia la possibilitat de l’arrendatari d’obtenir, en aquests supòsits, l’ajornament temporal i extraordinari en el pagament de la renda, sempre que aquest ajornament o la condonació total o parcial del deute no s’hagués aconseguit ja amb caràcter voluntari per acord entre les dues parts. Per la seva banda, s’estén fins al 30 de novembre del 2021 el termini durant el qual els llogaters i titulars de la vivenda afectats per la suspensió extraordinària podran presentar la sol·licitud de compensació prevista. També es prolonga el termini perquè les comunitats autònomes puguin utilitzar els recursos del Pla Estatal de Vivenda 2018-2021, per fer front a les compensacions que siguin procedents, i pel que s’estableix el procediment per al reconeixement de la compensació als propietaris i llogaters.

Desnonaments i llançaments en arrendaments

Notícies relacionades

També es prorroga fins al 31 d’octubre la possibilitat de suspensió de procediments de desnonaments i llançaments de vivenda per impagament del lloguer en situacions de vulnerabilitat sense alternativa habitacional. El Govern central justifica aquesta prolongació en el fet que en tot l’any 2020 van ingressar als tribunals 57.482 demandes de judicis verbals que poden concloure en el llançament de les persones demandades (verbals arrendaticis, verbals possessoris per ocupació il·legal de vivendes i verbals possessoris restants, inclosos els judicis de desnonament per precari) i al primer trimestre s’han ingressat 35.178 procediments de la mateixa classe. Això significa que, en cas de mantenir-se uniforme la tendència, es tancaria l’any 2021 amb un número superior a les 140.000 demandes d’aquesta naturalesa.

Violència de gènere

Altres mesures que es prorroguen són les relacionades amb la violència de gènere. S’estén la consideració com a essencials dels serveis de protecció i assistència a les víctimes de violència de gènere fins al 31 d’octubre del 2021, perquè les Administracions Públiques competents continuïn adoptant totes les mesures que siguin necessàries per garantir tant la prestació, entre d’altres, de serveis acollida, d’informació o assessorament jurídic 24 hores a les víctimes de violència gènere com el recolzament al personal que presta serveis d’assistència social integral a les víctimes.