Negociació col·lectiva

JustEat negocia amb CCOO i UGT el primer conveni per a ‘riders’

  • Les empreses del sector que operen amb assalariats aplicaven el conveni d’hostaleria

JustEat negocia amb CCOO i UGT el primer conveni per a ‘riders’

Elisenda Pons

1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

JustEat negocia amb CCOO i UGT el que serà el primer conveni col·lectiu per als repartidors de plataformes digitals. Així ho han fet públic els tres actors en un comunicat conjunt, que surt a la llum a menys de 10 dies de l’entrada en vigor de la nova ‘llei Rider’. Fins ara JustEat era l’única companyia del sector que operava amb ‘riders’ assalariats i no autònoms, tot i que la gran majoria de la seva flota era subcontractada i percebia el salari mínim interprofessional (SMI).

El sector del ‘delivery’ es troba actualment en ple terratrèmol i els actors estan reorganitzant les seves peces al tauler. Glovo ha anunciat que apostarà per una flota mixta amb assalariats (sense concretar en quines condicions) i autònoms; mentre que UberEats està testejant fa diversos mesos amb subcontractes. Fins ara aquest era el model de JustEat, que es recolzava majoritàriament en altres empreses per als repartiments. Si bé va anunciar el novembre del 2020 la seva intenció de contractar directament repartidors, de moment no ha donat compte de quants en té en nòmina.

Notícies relacionades

Fins ara el conveni en vigor per al sector de repartiment és el de l’hostaleria, si bé moltes de les subcontractes manegen conveni d’empresa i l’utilitzen per pagar el salari mínim. La intenció ara de JustEat i els sindicats és impulsar un conveni propi per «perfilar i apuntar elements particulars de l’economia de plataformes i la relació de l’entorn tecnològic, que compta amb uns patrons de comportament en l’àmbit de les relacions laborals que difereixen dels negocis tradicionals i on la tecnologia juga un paper fonamental», segons han argumentat les parts en un comunicat.

No han transcendit més detalls sobre el contingut del mateix, ja que aquest es troba en una fase preliminar encara de les negociacions. Mitjançant el mateix els sindicats busquen estendre el seu arrelament i representativitat en un sector que fins ara s’han mirat des de fora o sense representativitat formal. I JustEat busca reforçar la seva marca en un context molt competitiu, amb firmes com Glovo i UberEats prement fort per guanyar quota de mercat. De fet, un dels arguments de Deliveroo per cessar les seves operacions a Espanya va ser que la inversió necessària per consolidar els seus números no li era rendible davant l’empenta de la resta.