Consell de Ministres

El Govern rebaixa la ‘destralada’ a les elèctriques pel CO2 a 625 milions

L’Executiu envia al Congrés el projecte de llei que pretén eliminar part dels beneficis extres de les centrals nuclears i hidràuliques

El Govern rebaixa la ‘destralada’ a les elèctriques pel CO<sub>2</sub> a 625 milions

JOSÉ LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

El Consell de Ministres ha aprovat el ‘projecte de Llei pel qual s’actua sobre la retribució del CO2 no emès del mercat elèctric’ que no és altra cosa que la retallada dels beneficis extres que reben les centrals elèctriques, principalment hidràuliques i nuclears, per l’alça dels preus del CO2El text s’envia ara al Congrés però amb algunes modificacions, després de les al·legacions de les companyies i la revisió de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) i del Consell d’Estat, entre les quals destaca la rebaixa de la pretesa ‘destralada’ a les elèctriques dels 1.000 milions d’euros a uns 625 milions d’euros.

És a dir, la retallada ja no serà de prop del 25% dels ingressos de centrals nuclears i hidràuliques, com estipulava el text de l’avantprojecte, sinó que suposarà al voltant del 16% de la facturació mitjana d’aquestes instal·lacions, segons ha explicat aquest dimarts la vice presidenta tercera i ministra per a la Transició Energètica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

El Govern ha inclòs un total de tres modificacions en el text de l’avantprojecte amb l’objectiu de garantir la «solvència» del projecte de llei. D’una banda, ha establert un llindar mínim del preu del CO2el preu mitjà de la tona en els últims cinc anys, a partir del qual s’activa aquesta mesura. L’objectiu és, segons Ribera, garantir la «rendibilitat i viabilitat de la plantes». «Cap planta pot al·legar que quedi per sota de la rendibilitat que faci viable el seu funcionament», ha afegit.

A més, ha avançat el moment que determina a quines plantes s’aplica, que en comptes de ser la data en la qual es va aprovar la Llei de comerç de drets d’emissió en el sistema espanyol (2005) serà quan aquesta norma va quedar aprovada al diari oficial de la Unió Europea, dos anys abans. I reduït la previsió de reducció d’ingressos anual per a les centrals que ara podrà oscil·lar entre els 199 milions d’euros anuals si la tona de CO2 està a 30 euros i els 1.691 milions amb la tona a 100 euros. En l’actualitat, la tona de CO2 es troba en l’entorn dels 55 euros, amb la qual cosa l’import de la minoració seria d’uns 625 milions.

Notícies relacionades

Aquesta xifra es destinarà en un 90% a cobrir els costos del sistema elèctric, prioritzant el finançament dels mecanismes de capacitat en vigor, i destinant l’excedent a finançar els càrrecs del sistema elèctric, cosa que suposarà una rebaixa de la factura d’entre el 2,5% per als consumidors domèstics i el 0,85% per a la gran indústria, segons les estimacions del Govern. El 10% de la quantitat resultant es destinarà a ajudar els consumidors vulnerables severs en risc d’exclusió social.

Aquesta mesura coincidirà en el Congrés amb el projecte de Llei de creació del Fons Nacional per a la Sostenibilitat del Sistema Elèctric, una altra proposta normativa per retirar de la factura les primes renovables –més de 6.000 milions el 2020– d’una manera progressiva durant un quinquenni. La ministra ha confiat a poder comptar amb el recolzament de les diferents forces parlamentàries després que «bona part d’aquestes hagi manifestat el seu suport a aquesta iniciativa», ha dit Ribera. «Inclòs el PP, que ens va demanar a finals de maig una iniciativa com aquesta en un termini de tres mesos», ha advertit. Amb tot, el projecte compta amb la contrarietat de les empreses que han manifestat públicament el seu rebuig.