Conferència sectorial

El Govern ha repartit ja entre les autonomies el 70% dels fons europeus que els corresponen

La fórmula per al repartiment varia segons la política a la qual estan destinats i no es fixa prèviament amb criteris de PIB o població

El Govern ha repartit ja entre les autonomies el 70% dels fons europeus que els corresponen

EUROPA PRESS / MARTA JARA

3
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

El Govern ha repartit ja entre les comunitats autònomes més del 70% dels 10.500 milions de fons europeus que va anunciar el president Sánchez que els corresponien aquest any. En concret, segons ha avançat la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, al finalitzar la Conferència Sectorial del Pla de Recuperació s’han assignat un total de 7.230 milions i 200 més d’addicionals «són en camí».

La fórmula per al repartiment dels fons europeus, a diferència d’altres mecanismes com el Marc Financer Plurianual o el React-EU, varia segons la política a què estan destinats. És a dir, les comunitats autònomes no reben un percentatge de fons sobre la base de la seva població, PIB o qualsevol altre criteri habitual i aquestes programen les mesures, sinó que en aquest cas Brussel·les ha marcat unes pautes que el Govern ha concretat a través del pla de recuperació i, depenent de les competències, seran gestionades pel Govern, comunitats o ajuntaments, segons ha defensat Montero.

En el cas dels diners que corresponen a les comunitats, aquests 10.500 milions d’euros anunciats per Sánchez, el criteri de repartiment es defineix entre Govern i comunitats autònomes en les conferències sectorials de cada matèria. «Les comunitats autònomes estan acostumades a una quantitat determinada que s’assigna per comunitat (...) Això és un projecte de país i el país és molt més que la suma de les comunitats. De fet, la FEMP (Federació Espanyola de Municipis i Províncies) també reivindica protagonisme en relació amb els fons», ha explicat Montero. Per exemple, en el cas d’ajudes a l’agricultura les comunitats autònomes i el Govern acorden els criteris de repartiment en la Conferència Sectorial d’Agricultura, mentre que per a les polítiques de vivenda es reparteixen en la Conferència Sectorial de Vivenda. «I després el Govern vetlla perquè hi hagi cohesió territorial, és a dir, una cohesió raonable. No tindria sentit que en agricultura la distribució dels fons no tingui res a veure amb les hectàrees agrícoles que tingui cada comunitat autònoma», ha afegit.

La ministra ha demanat als consellers deixar el «soroll» polític de les seves declaracions al demanar públicament una participació més gran de les seves regions en la gestió dels fons i «remar en la mateixa direcció» que el Govern per a un repartiment que «està sent efectiu en les conferències sectorials». En concret, s’han repartit ja, a través d’aquestes reunions sectorials, 1.631 milions d’euros per a polítiques de transport; 1.410 milions en educació per a la modernització de la formació professional o la reducció de la fractura digital, segons ha apuntat Montero; 1.087 milions en transició ecològica per a polítiques com la normativa de residus, la línia elèctrica, danys en la fauna o la millora del servei de sanejament; 731 milions en polítiques de cures; 688 milions en ocupació i assumptes laborals «prioritzant les polítiques actives d’ocupació», i 399 milions en sanitat, per a equips d’alta tecnologia sanitària. A més, les conferències sectorials de l’Igualtat, Cultura i Justícia han de repartir cada una 90 milions d’euros més.

A aquestes xifres cal sumar els diferents repartiments autoritzats pel Consell de Ministres a través de reials decrets com el Pla Moves de 800 milions d’euros i 660 milions per a autoconsum i emmagatzemament que també es reparteixen per regions. A més, l’Executiu preveu aprovar «ben aviat» 118 milions en digitalització de l’administració pública, així com altres de relatives al sistema universitari i la rehabilitació energètica d’edificis. «Som en camí de complir amb els 10.500 milions que el president va comprometre a la Conferència de Presidents que es va celebrar a Salamanca», ha reivindicat Montero.

Notícies relacionades

Seguiment dels projectes

El Govern ha desenvolupat un sistema de gestió i un altre d’informació per fer el seguiment de les mesures que seran «referència obligada» per a la informació i el control, així com per acreditar el grau d’execució dels diferents components a la Comissió Europea, que no penalitzarà una comunitat o ajuntament determinat sinó el conjunt del país si alguna de les parts no conclou en temps i forma allò compromès. Per això, el Govern establirà ‘fites’ intermèdies que les diferents regions han d’anar complint. La ministra ha posat com a exemple un hipotètic compromís de construcció de 7.000 depuradores per al sanejament d’aigües per part d’Espanya. Si alguna de les comunitats té dificultat per avançar en la construcció de la seva depuradora es posaria en risc el resultat final del projecte i, per tant, el país en el seu conjunt. En aquest cas, la resta de comunitats s’haurà de fer càrrec per impulsar aquestes inversions.