Resultats primer semestre

Endesa guanya 832 milions d’euros, un 26% menys

La companyia manté els seus objectius per arribar a un benefici de 1.700 milions d’euros a final d’any

Endesa guanya 832 milions d’euros, un 26% menys
2
Es llegeix en minuts

Endesa guanya 832 milions d’euros fins al juny, un 26% menys que en el mateix període de l’any anterior, per l’efecte de la volatilitat de les matèries primeres en el seu compte de resultats amb el preu del gas i dels drets d’emissió de CO2 disparats, cosa que afecta directament el seu negoci liberalitzat d’electricitat. En xifres comparables que exclouen l’efecte net de les provisions de 2020, aquest descens seria de només un 3%.

La companyia espera una «normalització progressiva» de les condicions de mercat per al segon semestre de l’any i anuncia que «està prenent decisions de gestió per compensar l’efecte de la volatilitat de les matèries primeres en el compte de resultats». Una decisió que li permet mantenir els objectius fixats per al conjunt de l’any: 4.000 milions d’ebitda i 1.700 milions de resultat ordinari net.

L’empresa ha obtingut un ebitda (benefici brut d’explotació) de 1.879 milions, un 19% menys que en el primer semestre de l’any anterior. En termes comparables, excloent l’efecte net de les provisions del 2020, el descens es queda en el 4%. Endesa ultima el tancament total del seu negoci de carbó a l’Espanya peninsular i aconsegueix que el 88% de la seva producció sigui lliure d’emissions de CO2 al semestre.

Notícies relacionades

El deute net de la companyia arriba aproximadament als 8.200 milions d’euros, cosa que suposa una alça de 1.300 milions derivada de la conjuntural evolució negativa del flux lliure de caixa i del pagament del dividend a compte dels resultats del 2020 realitzat al gener. La ràtio de palanquejament (deute net respecte a l’ebitda) se situa en 2,1 vegades, en termes comparables amb el primer semestre del 2020. El cost del deute es manté extraordinàriament per sota, amb un interès mitjà de l’1,7% (mateixa xifra que al tancament de l’any passat).

Sobre la proposta de reduir la remuneració de les plantes nuclears, eòliques i hidroelèctriques, el conseller delegat d’Endesa, José Bogas, torna a insistir que aquesta proposta està «basada en fonaments erronis, com que aquestes instal·lacions estan totalment amortitzades», una cosa que assegura que no és certa. «Confiem que, després de les propostes de canvis en el text de l’avantprojecte suggerides per la CNMC i com a fruit del procés de tramitació parlamentària en el qual totes les parts implicades seran escoltades, el resultat final sigui més raonable, especialment per a les instal·lacions nuclears i hidroelèctriques», ha indicat.

Temes:

Endesa