Resultats

Enagás guanya el 9,8% menys

El gestor del sistema gasista atribueix el descens a la reducció de la remuneració de la xarxa de transport

enagas

enagas

2
Es llegeix en minuts

Enagás va obtenir un benefici net de 213,1 milions d’euros el primer semestre de l’any, xifra que representa una caiguda del 9,8% respecte al mateix període de l’exercici anterior. Aquesta evolució es va deure a la menor remuneració sobre la xarxa de transport de gas a Espanya per l’entrada en vigor del nou període regulatori (2021-26), va informar la companyia la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

Malgrat aquesta caiguda, els beneficis del grup en el període de gener a juny estan en línia amb l’objectiu que va establir per al conjunt de 2021 d’un benefici d’uns 380 milions d’euros gràcies a la intensificació del pla de control i estalvi en despeses generals i al comportament de les participades pel grup.

En concret, el resultat de les societats participades a 30 de juny va ascendir a 112,9 milions d’euros davant els 76,2 milions d’euros el 2020 i suposa un 40,4% del benefici net semestral. En el resultat s’inclou la contribució de la participació del 30,2% en la nord-americana Tallgrass Energy i del 16% de TAP, que per primera vegada contribueix per un semestre complet des que es va posar en operació a final de 2020.

Nou marc regulatori

Els ingressos totals del grup presidit per Antoni Llardén a tancament de juny van ascendir a 480,6 milions d’euros, amb una caiguda del 13,2% respecte al mateix període de 2020 degut, principalment, per l’entrada en vigor del nou marc regulatori aprovat per la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) i de l’acabament del contracte del Gasoducte d’Al-Andalus i d’Extremadura.

Per la seva part, el resultat brut d’explotació (ebitda) es va situar, a 30 de juny, en els 451,3 milions d’euros, un 5,9% inferior al que va obtenir en el mateix període de 2020.

La xifra d’inversió neta el primer semestre d’Enagás va ascendir a 37,7 milions d’euros i inclou principalment inversió en el negoci nacional.

Notícies relacionades

La xifra dels fluxos procedents d’operacions (FFO) a tancament del primer semestre era de 343,1 milions d’euros, un 3,1% superior. Aquest increment del FFO s’explica, entre altres efectes, pels dividends rebuts de les societats participades, que a 30 de juny de 2021 han ascendit a 64,5 milions d’euros. D’aquesta quantitat, 22,8 milions corresponen a la distribució d’un dividend per part de Tallgrass Energy amb càrrec a l’exercici 2020.

La forta generació de caixa lliure durant el període de gener a juny, amb 449,8 milions d’euros, ha permès reduir el deute net a tancament del període fins als 4.020 milions d’euros. El cost financer del deute de l’operador de la xarxa gasista al 30 de juny es va situar en 1,8%, amb una ràtio FFO/DN del 17,4%. Així, la companyia presenta una sòlida situació de liquiditat, que a tancament del semestre ascendia a 3.024 milions d’euros entre tresoreria i línies de crèdit no disposades.

Temes:

Energia Empreses