Comptes públics

El sostre de despesa del 2022 inclourà uns 20.000 milions en fons europeus

El Govern aprovarà aquest dimarts el sostre de despesa per a l’any que ve i la revisió del quadro macroeconòmic

El sostre de despesa del 2022 inclourà uns 20.000 milions en fons europeus

M. Fernández /Europa Press / Pool

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Tret de sortida per al projecte de Pressupostos de l’Estat per al 2022. El Govern aprovarà aquest dimarts el denominat sostre de despesa per a l’any que ve, que no farà un salt tan dràstic com el del 2021 quan es van incorporar uns 26.000 milions dels fons europeus ‘Next Generation’ amb una alça del 53%, però que continuaran sent de tendència expansiva, segons fonts de l’Executiu central. La xifra per incorporar de fons europeus per als comptes de l’any que ve rondaria els 20.000 milions, segons les fonts consultades.  

El sostre de despesa del 2021 va arribar als 196.097 milions gràcies a uns 26.000 milions previstos pels fons europeus ‘Next Generation’. D’aquesta quantitat procedent d’Europa pròximament n’arribaran els primers 9.000 milions, una vegada aprovat per Brussel·les el pla de recuperació espanyol. La resta corresponent a la primera entrega semestral es donen per fets aquest any. La qüestió serà més complicada el 2022, ja que les revisions i els desemborsaments semestrals estan condicionats a fites com la reforma de les pensions o les mesures relacionades amb el mercat laboral.

Una de les qüestions que el ministeri d’Hisenda està mirant de lligar és la flexibilitat de les regles fiscals, autoritzada per la Comissió Europea per al 2021 i el 2022 com a conseqüència de la crisi provocada per la pandèmia de la Covid-19. Tot i que l’octubre de l’any passat es va aprovar per als dos exercicis, en el departament que dirigeix María Jesús Montero estan estudiant si serà necessari un nou aval del Congrés, després de ratificar-lo el Consell de Ministres, per amarrar jurídicament la flexibilitat amb les regles fiscals de dèficit i deute per al 2022 vinculada a una situació d’excepcionalitat.

Tal com va dir el president del Govern, Pedro Sánchez, està previst que els comptes per al 2022 no incorporin la reforma fiscal en profunditat que reclamen amb urgència els socis de l’executiu d’Unides Podem. L’objectiu és portar-la a terme a partir del 2023, després que el comitè d’experts creat per fer propostes hagi presentat les seves conclusions el febrer de l’any que ve, tal com està previst, i quan la recuperació econòmica ja s’hagi consolidat.

Notícies relacionades

En el consell d’aquest dimarts també es revisaran les previsions recollides en el quadro macroeconòmic per ajustar-les a les novetats sorgides des d’abril, quan es van publicar les últimes. Llavors el Govern esperava un creixement del 6,5% per a aquest any i del 7% per al 2022.

El quadro macroeconòmic actual projecta una correcció del dèficit públic fins al 8,4% del PIB aquest any i del deute públic, fins al 119,5% del PIB. Per a l’any vinent, les previsions publicades a l’abril esperen que el dèficit es redueixi al 5% del PIB i el deute, al 115,1% del PIB.