Del 21 al 30 de juliol

Les gestories critiquen que els terminis per demanar les noves ajudes Covid són «insuficients» i en deixaran moltes empreses fora

  •  El Col·legi Oficial de Gestors Administratius de Catalunya demana a la Generalitat que ampliï les inscripcions, que comencen aquest dimecres i es tanquen el 30 de juliol

santantoniok

santantoniok

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Col·legi Oficial de Gestors Administratius de Catalunya alerta que els terminis disposats per la Generalitat per demanar les ajudes Covid per a autònoms i empreses de fins a 200.000 euros són massa curts, i això provocarà que molts dels possibles beneficiaris en quedin fora. Aquest dimarts a les nou del matí s’ha obert la convocatòria per demanar la segona ronda de transferències, després que el 47% dels 993,3 milions d’euros del fons habilitat quedessin sense repartir en primera instància. Els gestors han criticat que altres comunitats autònomes, com Andalusia i Madrid, sí que han sigut més flexibles i han establert terminis de fins a dos mesos, segons destaquen en un comunicat emès aquest dimecres.

«El termini per demanar-les és de només 10 dies [vuit dies hàbils], temps insuficient perquè molts empresaris puguin aconseguir tota la informació necessària per optar a aquestes ajudes a temps», han manifestat els gestors administratius catalans. Els terminis i les dates de l’anterior convocatòria va ser un dels motius argüits des del món empresarial per explicar l’escàs èxit de la primera tanda d’ajudes, tenint en compte la caiguda de facturació generalitzada entre les companyies catalanes que està provocant la crisi del coronavirus. L’anterior convocatòria va coincidir amb la recta final de la declaració de la renda, cosa que va poder provocar que moltes gestories estiguessin saturades amb els esmentats tràmits. «Aquestes dates tornen a coincidir amb època de presentació d’impostos, per tant, encara complica més que les empreses puguin aconseguir tots aquests tràmits en tan poc temps», insisteixen des del Col·legi.

Notícies relacionades

Tot i que els terminis no han sigut l’únic obstacle que des de les empreses s’ha criticat, en relació amb els requisits imposats des del Govern central. Doncs si bé els temps per inscriure’s els marquen les autonomies, les bases per decidir si una empresa pot o no accedir als recursos venen fixats pel reial decret perfilat des del Ministeri d’Economia. Aquests són, a grans trets, una caiguda de facturació d’almenys el 30% respecte al 2019 (aquest és el més fàcil de complir); que el sol·licitant tingui un deute actiu en el moment de demanar l’ajuda (aquest és relativament més complicat per a pimes i autònoms, amb poca capacitat de negociar grans passius) i que no estigui en situació tècnica de pèrdues.

Aquests requisits no estan entre les competències de la conselleria d’Empresa i Treball i no pot canviar-los, tot i que sí que podria fer-ho amb els terminis d’inscripció. Fins ara el criteri de la conselleria ha sigut compactar aquest pas per poder pagar més ràpid les ajudes i així minimitzar danys irreversibles entre empreses amb greus problemes de liquiditat. Doncs com més tarda a tancar-se el termini, més temps triguen a arribar les ajudes. Un equilibri que des del Col·legi de Gestors li han demanat que modifiqui.