Sector immobiliari

La demanda d’oficines a BCN i Madrid creix

La contractació a la capital catalana ha augmentat el 52% en el primer semestre

Augmenta la petició d’espais flexibles per a activitats com el ‘coworking’

La demanda d’oficines a BCN i Madrid creix
3
Es llegeix en minuts

La contractació d’oficines a Madrid i Barcelona en el segon trimestre mostra signes de reactivació de la demanda i fa preveure un bon tancament del 2021, segons les conclusions extretes de la trobada Office Pulse organitzada per la consultora immobiliària Savills Aguirre Newman.

A Barcelona, el mercat continua registrant millors resultats que en el primer semestre del 2020. Així, la contractació total d’oficines a la Ciutat Comtal ha arribat als 132.900 metres quadrats entre el gener i el juny, un 52% més que en el mateix període de l’any passat. L’absorció més gran es troba al centre ciutat (33%) i les noves àrees de negoci (32%), entre les quals destaca el Districte 22@, amb un 24% del total.

Pel que fa a Madrid, durant el segon trimestre del 2021, la contractació d’oficines s’ha situat al voltant dels 100.000 metres quadrats, tancant així el primer semestre en aproximadament uns 185.000 metres quadrats contractats, un 7,5% més que en el mateix període de l’any passat.

La zona primi i el districte financer (CBD) han absorbit un 14% de la superfície, l’àrea urbana un 26% i continua la tendència a una descentralització més gran de la demanda amb més absorció a la perifèria pròxima (31%) i la perifèria llunyana (29%).

Igual que en el primer trimestre, la incertesa provocada per la pandèmia ha portat les empreses a afrontar els arrendaments de gran superfície amb prudència i la demanda mitjana s’ha mantingut estable al voltant dels 950 metres quadrats.

L’estoc total a tancament de juny a Barcelona va ser de 6.209.40 metres quadrats i el 39% d’aquesta superfície ja està prellogada. El 2021, aproximadament la meitat són d’obra nova i l’altra meitat són rehabilitacions, un 81% dels més de 300.000 metres quadrats que s’entregaran el 2022 corresponen a projectes d’obra nova. D’aquests, el 77% es troba ubicat a la zona de 22@

A les dues ciutats, la disponibilitat ha crescut respecte al primer semestre del 2020 a causa de l’entrada de nova oferta. En el cas de Madrid, la taxa de desocupació se situa en el 9,73% i comença a donar mostres d’alentiment, mentre que a Barcelona l’increment interanual ha sigut superior, al partir d’un 4,57% el juliol del 2020, i registra a tancament del primer semestre un 7,58%.

Rendes

D’altra banda, les rendes de sortida a Madrid es mantenen estables en nivells prepandèmia amb lleugers ajustos en les rendes teòriques. A Barcelona s’ha registrat un petit ajust en preus, sobretot en les noves àrees de negoci i les zones ‘prime’.

Segons l’establert en la trobada, entre les operacions registrades en el primer semestre, destaca el nombre d’acords per part d’operadors d’espais flexibles. Entre Madrid i Barcelona s’han tancat 12 nous acords que sumen més de 20.000 metres quadrats, sis a Barcelona i sis a Madrid, amb una mitjana de superfície contractada entorn dels 1.725 metres quadrats.

El total contractat per operadors d’espai ‘flex’ i ‘coworking’ suposa ja més del doble que en tot l’exercici 2020 i representa el 6,8% de la contractació total en els dos mercats, superant la mitjana de participació en el mercat, entorn del 5%, des que d’aquest model d’espai de treball comencés a registrar més activitat de contractació el 2014.

«Estem veient una tendència a l’alça i una clara reactivació de les relocalitzacions d’empreses motivades per la proximitat de la tornada a l’oficina. Les nostres previsions són optimistes i esperem un segon semestre fins i tot més actiu que el primer», ha assenyalat Natalia Montal, associate director de l’Office lísing a Savills Aguirre Newman Barcelona.

Notícies relacionades

La trobada Office Pulse ha servit per desgranar algunes de les principals tendències al mercat de les oficines de cara a la tornada prevista al setembre i a mitjà termini. Els usuaris demanden cada vegada més flexibilitat, tecnologia, benestar i capacitat d’interacció en els espais de treball, fet que implica reforçar la inversió en Capex. També creix en les empreses la necessitat de mesurar i quantificar aspectes socials, mediambientals i de governança en tots els àmbits, incloent-hi els edificis i espais de treball (ESG).

Tal com ha assenyalat Ángel Estebaranz, ‘national director offices’ a Savills Aguirre Newman Madrid, «amb la gradual tornada a l’oficina, el mercat seguirà la seva reactivació i començarem a veure noves grans operacions en la segona meitat de l’any».  Els experts reunits consideren que atendre les noves prioritats suposa una protecció del valor dels immobles i que a mitjà i llarg termini contribuiran a generar valor a través de rendes i posicionament al mercat.