Activitat

La Xina atenua el seu rebot econòmic postpandèmic

El PIB del gegant asiàtic va avançar el 7,9% en el segon trimestre davant el 18,3% del primer

La Xina atenua el seu rebot econòmic postpandèmic

123rf / phongphon

1
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

La Xina ha temperat el seu rebot postpandèmic en el segon trimestre amb un creixement del 7,9% respecte al de l’any passat, molt lluny del 18,3% del primer, però que no posa en perill el 6% anual pronosticat pel Govern. Els experts afirmen que assolirà sense massa problemes el 8%. L’Oficina Nacional d’Estadístiques afirma que l’economia xinesa exhibeix una recuperació estable amb les alces de la producció i la demanda, els preus i l’ocupació estables i les millores en l’eficiència. «La recuperació és estable i el patró de creixement s’ha consolidat», afegeix la nota.  

Les dades remarquen la recobrada salut econòmica i sepulten la dramàtica caiguda de l’inici del curs passat, amb les fàbriques tancades i la població tancada a casa, que va assolir el 6,8%. Va ser el primer descens del PIB des que se’n tenen registres, però la Xina va poder travessar la recessió tècnica amb un creixement del 3,2% en el següent. La seva economia va ser l’única de les grans que es va expandir l’any passat i, actualment, la Xina és dels pocs països que segueix amb la pandèmia controlada davant un context asiàtic de noves onades i tancaments causats per la variant delta. 

Indústria i comerç

Notícies relacionades

La recuperació està empesa per la producció industrial, que ha vorejat una alça del 16% i un 8,9% en el segon trimestre. També hi ha ajudat la venda minorista, amb un augment del 23% en la primera meitat de l’any i gairebé del 14% en el segon trimestre. Les inversions en actius fixos, una fidel mesura de la confiança empresarial, va pujar un 12,6% entre gener i juny, quatre punts per sota dels pronòstics dels experts.

Pequín ha alertat que la incertesa global per la pandèmia planteja problemes interns com les interrupcions en la cadena de subministraments o els alts preus del coure i altres minerals que necessiten les seves companyies. «L’epidèmia continua canviant al món i per això abunden les inestabilitats i incerteses», afirma l’òrgan oficial. La pandèmia ha reforçat el pla xinès de virar el seu patró econòmic cap a l’autoconsum en substitució de les exportacions i les manufactures barates.