Informe del CTESC

Treballar cada vegada menys hores per conveni xoca amb el rebuig patronal

  • Un informe del CTESC indica que la reforma laboral del PP no ha tingut una incidència rellevant a l’hora de definir les jornades laborals

  • La Generalitat descarta promoure la jornada de quatre dies a la setmana si això no compta amb el consens de patronals i sindicats

EPP.MIL_ECONOMIA.52066415.JPG

EPP.MIL_ECONOMIA.52066415.JPG / JOAN CORTADELLAS (EPC)

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Treballar cada vegada menys hores a l’any xoca amb el rebuig de les patronals a pagar el mateix per menys temps de jornada. «No s’ha incrementat la jornada anual als convenis col·lectius, sí que s’ha frenat la seva reducció. Cada vegada és més complicat abaixar o reduir jornada», ha reconegut el secretari de polítiques sectorials d’UGT de Catalunya, José Antonio Pasadas. Així s’ha pronunciat aquest dijous després de la presentació d’un informe del CTESC, del qual ha sigut ponent, sobre els canvis en el temps de treball i la regulació del mateix als convenis col·lectius catalans durant els últims anys. El document, que analitza el contingut de 153 convenis en vigor a Catalunya, també indica que la reforma laboral del PP no ha tingut una incidència rellevant a l’hora de definir les jornades laborals i que aquí la negociació col·lectiva entre patronals i sindicats conserva la batuta.

L’informe elaborat pel Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya (CTESC) –format per patronals i sindicats– ha analitzat un nucli de convenis d’especial incidència a Catalunya i que tenen una jornada laboral d’entre 1.557 i 1.820 hores a l’any. Cosa que significa entre 35 i 40 hores setmanals. Una xifra que, segons ha reconegut Pasadas, ha baixat poc en els últims anys. Les recomanacions de l’estudi són limitades, a causa que aquestes han de reflectir el consens entre patronals i sindicats i en aquest tema escasseja. Entre aquestes destaquen les que es refereixen a una organizción diferent i més flexibles dels temps. Per a això insten les empreses catalanes a definir trams horaris diferents segons l’època de l’any (horari d’estiu i d’hivern, per exemple) o a permetre compactar les reduccions de jornada a què puguin optar els seus treballadors, per treballar menys dies a la setmana, però sencers, i poder disfrutar de períodes de descans més continuats.

Notícies relacionades

El CTESC també advoca per pactar els mecanismes de registre de jornada en la negociació col·lectiva perquè aquests siguin més eficients i s’adaptin millor a les realitats de cada sector, així com incentivar a promoure, via negociació, més i nous mecanismes per garantir la desconnexió digital dels empleats fora de jornada o en les seves vacances.

Sobre l’incipient debat de la jornada laboral de 32 hores a la setmana (o 4 dies), la Generalitat no té la intenció d’anticipar-se i rebutja aplicar o promoure cap iniciativa si aquesta no compta amb el consens previ de patronal i sindicats. «Hauran de ser proves o programes pilot que sorgeixin de marcs de concertació, de forma directa i unilateral la Generalitat no té previstes aquest tipus d’actuacions», ha declarat el secretari de Treball, Enric Vinaixa.