Powell descarta canvis immediats en les polítiques de la Fed malgrat l’alça de la inflació

zentauroepp40747120 powell fed171102190605

zentauroepp40747120 powell fed171102190605 / Joshua Roberts

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

La inflació continua accelerant-se als Estats Units, però la Reserva Federal no té intenció de trepitjar el fre en les polítiques i programes d’estímul posats en marxa per impulsar la recuperació econòmica després de la pandèmia, una recuperació que és palpable i «forta», però per culminar-la, que portaria a un canvi en les polítiques com els tipus d’interès pràcticament a zero, «encara queda bastant».

Amb aquest missatge s’ha presentat aquest dimecres davant el Congrés el president de la Fed, Jerome Powell, i les seves paraules han calmat els mercats un dia després que les dades de juny mostressin l’augment dels preus als EUA més ràpid des del 2008: un 0,9% mensual i un 5,4% anual.

En la seva compareixença semestral davant el Comitè de Serveis Financers de la Cambra baixa, a la qual seguirà dijous davant el Comitè de Serveis Bancaris en el Senat, Powell ha reconegut aquest augment «notable» de la inflació, que ha vinculat a problemes de subministrament vinculats a la pandèmia i embuts que l’organisme considera transitoris o «temporals». Ha assumit, així mateix, que la inflació «possiblement es mantindrà elevada durant mesos» abans de moderar-se, sense donar detalls de quan la Fed estima que s’arribarà a aquesta moderació, ni de quant serà.

Powell, que ha assegurat que les expectatives inflacionàries a llarg termini continuen movent-se en un rang consistent amb els seus objectius, ha destacat també que en el mercat laboral, que va sumar 850.000 llocs de treball al juny, li queda encara «molt camí» per recuperar-se fins a nivells previs a la pandèmia. En particular ha destacat que malgrat les «millores substancials» per a treballadors de minories racials i ètniques «en els grups més colpejats (en qüestió d’ocupació en la pandèmia) és a qui els queda més terreny per recuperar».

Notícies relacionades

 En la que és la seva última compareixença davant el Congrés abans que el president Joe Biden decideixi si el renova en el càrrec, Powell ha insistit que la Reserva Federal debat i continuarà discutint en «pròximes reunions» com i quan relaxar el programa de compra de bons en el qual injecta mensualment 120.000 milions de dòlars.

 Alguns analistes interpreten el missatge de Powell com un intent de frenar la idea que la Fed està sota pressió per abandonar els programes i polítiques d’emergència. Els crítics asseguren que la seva actual política monetària i el programa massiu de compra de bons estan sobreescalfant l’economia.