Salut laboral

El col·lapse sanitari provocat per la Covid allarga les baixes laborals comunes el 33%

  • Asepeyo presenta els seus resultats del 2020, amb uns beneficis de 20,5 milions d’euros; davant els 12 milions de pèrdues del 2019

El col·lapse sanitari provocat per la Covid allarga les baixes laborals comunes el 33%
2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’emergència del coronavirus ha deixat a punt del col·lapse el sistema sanitari i això ha tingut repercussions directes en totes aquelles malalties a banda de la pandèmia. I un d’aquests ha sigut que els temps d’una baixa laboral comuna s’han allargat de mitjana el 33%, ja que la falta d’efectius o instal·lacions, derivats per contenir el virus, han allargat proves, exàmens i tractaments. Així ho constaten les dades publicades aquest dimecres per la mútua Asepeyo, que aquest passat 2020 ha tancat l’exercici amb un benefici de 20,5 milions, davant les pèrdues de 12 milions del 2019.

El 2019, quan el coronavirus no hi era ni se l’esperava, una baixa laboral durava a Espanya una mitjana de 39,4 dies. I, una vegada va irrompre la pandèmia i els centres mèdics van haver d’abocar les seves energies i recursos a contenir al virus, una baixa comuna va passar a durar 52,4 dies de mitjana. El temps entre els dos exercicis ha experimentat un intens increment, sobretot tenint en compte que en últim lustre la mitjana amb prou feines s’havia mogut un dia, amunt o avall, d’un any a l’altre. 

El coronavirus ha provocat que els pacients no Covid triguin més a poder fer vida normal i reincorporar-se al seu lloc de treball i també ha disparat el nombre total de baixes, per motius directament vinculats al virus. A Espanya totes les mútues van reconèixer aquest 2020 un total de 39,3 milions de dies de baixa en tot l’any sumant-hi tots els treballadors indisposats. Un any abans de la pandèmia, aquesta xifra era un 23,6% inferior. 

Les dades d’Asepeyo sobre salut laboral coincideixen en la mateixa línia d’altres de publicats aquesta mateixa setmana per la consultora Adecco. Segons l’esmentat estudi, l’any passat es van deixar de treballar unes 1.700 milions d’hores a causa de l’absència o baixa de personal. Un 16,4% més que un any abans, sense Covid. 

Caiguda històrica d’accidents laborals no mortals

Notícies relacionades

L’activitat de les mútues sanitàries s’ha disparat, si bé l’aturada econòmica va provocar un descens històric de les xifres de sinistralitat no mortal. Aquestes dades van disminuir un 28% respecte a l’exercici precedent, si bé els accidents laborals mortals no han deixat d’augmentar malgrat la pandèmia. A Espanya van morir 741 persones a causa d’accidents laborals en tot el 2020. 

Asepeyo, amb una cartera de 267.658 empreses i 2,7 milions de treballadors, va tramitar un total de 307.947 sol·licituds de cessament d’activitat de treballadors autònoms i 386.613 baixes per Covid. Així doncs, es van haver d’avançar (ja que després l’hi abona l’Estat) un total de 1.009 milions d’euros, 751 de destinats al cessament d’activitat dels autònoms i 258 milions a les baixes per coronavirus.