Previsions

El BBVA eleva al 6,5% la previsió de creixement per a aquest any

L’entitat afirma que el descens en el primer trimestre d’aquest exercici va ser inferior al previst i l’activitat en el segon s’ha accelerat

El BBVA eleva al 6,5% la previsió de creixement per a aquest any

EUROPA PRESS / ÁLEX ZEA

2
Es llegeix en minuts

BBVA Research ha elevat un punt, fins al 6,5%, la seva previsió de creixement de l’economia espanyola per a aquest any, mentre que ha mantingut en el 7% la del 2022, gràcies a l’avenç de la vacunació contra la Covid i a l’augment del consum privat.

Durant la presentació del seu últim informe, ‘Situació Espanya’, el director de BBVA Resarch, Jorge Sicilia, ha destacat que el ritme de vacunació junt amb el final de les restriccions de mobilitat han permès avançar el creixement del consum privat sobretot en serveis.

Segons els autors de l’informe, el PIB espanyol es va contraure en el primer trimestre del 2021 menys del previst i les dades del segon trimestre apunten a una acceleració més elevada que l’esperada fa tres mesos. L’avenç de la vacunació tant a Espanya com a la resta de països desenvolupats i la Xina ha reduït la incertesa i augmentat el ritme de recuperació.

Per aquests motius, BBVA Research ha revisat a l’alça la previsió de creixement de l’economia espanyola per al 2021 en 1 punt percentual, fins al 6,5%. La previsió per al 2022 es manté en el 7,0%.

En els primers tres mesos d’aquest any, l’economia espanyola va registrar una contracció de l’activitat del -0,4%, davant el 0,9% de caiguda previst inicialment. Diverses raons expliquen aquest menor descens. D’una banda, l’impacte sobre l’activitat econòmica de les diferents onades de contagi ha anat disminuint mentre augmentava la població vacunada, fet que ha tingut un impacte positiu tant en les exportacions de béns com en el consum de les famílies. Així mateix, la millora del context internacional i les previsions d’expansió durant el segon trimestre expliquen la continuació del creixement en l’acumulació de maquinària i equip.

Notícies relacionades

En el segon trimestre de l’any, BBVA Research estima que el creixement del PIB espanyol podria situar-se entre el 2,3 i el 3,3% intertrimestral, per sobre de la previsió anterior de l’1,3%. Segons l’informe ‘Situació Espanya’, el principal factor darrere de la recuperació és la millora dels indicadors sanitaris, tant a Espanya com al món desenvolupat i la Xina. La demanda interna estaria beneficiant-se del ràpid avenç de la vacunació i la disminució en la incertesa respecte al mercat laboral.

Així mateix, la progressiva eliminació de restriccions i l’acabament de l’estat d’alarma han permès una recuperació concentrada, sobretot, en l’increment de la mobilitat i la despesa en serveis, particularment, en aquell que es fa en un context social. A més, BBVA Research destaca el creixement de l’economia dels EUA, fonamentalment per la seva política fiscal fortament expansiva.