Emprenedoria

Les ‘start-ups’ ensopeguen amb la fiscalitat

Barcelona Global, CaixaBank i l’IESE destaquen en un estudi que el 95% de les companyies en creixement preveuen crear ocupació els pròxims 18 mesos

1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Una de freda i una de calenta. L’ecosistema emprenedor arrela a Barcelona, però queden assignatures pendents. Malgrat el recent anunci d’una llei per a les ‘start-ups’, que rebaixarà el tipus a què tributen del 25% al 15% durant els primers quatre anys, la fiscalitat continua sent un escull, segons ha destacat Aurora Catà, presidenta de Barcelona Global, que ha presentat el segon estudi ‘Scale-up monitor’, juntament amb CaixaBank i l’IESE.

L’estudi, basat en enquestes i entrevistes que han aconseguit un finançament superior a un milió d’euros, un total de 58, que es defineixen com a ‘scale-ups’, revela que el 95% de les enquestades afirmen que preveuen augmentar les seves contractacions de treballadors en els pròxims 18 mesos, ha explicat Mateu Hernández, director general de Barcelona Global. A més, gairebé un terç d’aquestes afirmen que contractaran més de 30 persones. Es constata, per tant, que, malgrat la pandèmia, «és un sector en creixement».

Catà ha insistit que la fiscalitat encara és lluny dels països de l’entorn –com França, Portugal o Itàlia– per afavorir l’activitat emprenedora i que també és un aspecte a modificar a l’hora d’atraure talent i inversors. I ha afegit que «el plantejament no és que Barcelona es converteixi en un paradís fiscal», sinó tenir la normativa i fiscalitat que ja hi ha als principals països europeus per no estar en una competició global amb barreres que els altres no tenen.

Un altre dels aspectes que destaca l’informe és la dificultat per a les ‘scale-ups’ de trobar a Barcelona el talent de programació (80%) i directius (70%) que necessiten. Hernández ha explicat que per contractar talent a la resta del món, «s’evidencien la falta d’agilitat i flexibilitat en els tràmits administratius d’autorització, especialment en el cas de fora de la Unió Europea».

Notícies relacionades

Segons l’enquesta, el 73% dels fundadors de ‘scale-ups’ tenen més de 40 anys i en el 85% d’aquestes no hi ha cap dona a l’equip fundador.

L’ecosistema, per la seva banda, està fortament internacionalitzat i el 63% de les empreses realitza a l’estranger més del 25% de les seves vendes.

Temes:

Startups