Macroeconomia

Funcas retalla les seves previsions de creixement per al 2022 davant l’avanç de la cinquena onada

  • La casa d’estudis millora les seves estimacions per a aquest exercici, davant l’impuls de la demanda interna i malgrat les baixes perspectives del turisme internacional

Funcas retalla les seves previsions de creixement per al 2022 davant l’avanç de la cinquena onada

JOAN REVILLAS

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La casa d’estudis Funcas ha revisat les seves previsions macroeconòmiques davant l’avanç de la cinquena onada. Milloren per al conjunt d’aquest 2021, amb un impuls més intens de l’esperat de la demanda interna. Els espanyols amb estalvis acumulats estan traient la cartera més del previst pels economistes de l’entitat. Però així com les estimacions per a aquest exercici seran millors del que s’havia previst inicialment, passa el contrari per a l’any que ve. L’efecte de la variant delta i els mals registres del turisme internacional han provocat que Funcas revisi a la baixa els seus números i anticipi un 2022 més fluix, segons recullen les dades publicades aquest dimarts per l’entitat.

El PIB espanyol tancarà el 2021 amb un creixement del 6,3%, tres dècimes per sobre de l’últim panel presentat per Funcas. «La gran aportació al PIB procedirà de la demanda interna a causa que el sobreestalvi s’està desembassant més ràpid del previst», han destacat els economistes de l’entitat. Que, no obstant, també destaquen la volatilitat d’aquestes previsions. Ja que en les pròximes setmanes es decidirà la hipotètica entrada de prop de 8.500 milions d’euros en ingressos previstos pel turisme durant la campanya estiuenca. Una xifra substancialment superior a la de l’exercici anterior però que no deixa de representar només el 40% del que es va ingressar durant l’estiu del 2019.

Aquí els economistes de Funcas alerten que l’avanç i la gestió de la cinquena onada seran claus. I assenyalen a les administracions que «la imposició de noves recomanacions als viatges per part dels països d’origen frustraria aquestes expectatives». Les males dades de contagis, amb xifres equiparables als pitjors moments de la pandèmia, tenen en suspens part de l’empresariat. «La gent està preocupadíssima», ha reconegut el president de la CEOE, Antonio Garamendi, en un esmorzar informatiu aquest mateix dimarts.

Notícies relacionades

El dèficit de matèries primeres en sectors industrials, com és el cas dels xips semiconductors en la indústria de l’automòbil, dels metalls o energètics, marcats pels efectes de la crisi ecològica, és una altra variable de risc que destaquen els economistes de Funcas al seu informe. Això pot tenir un efecte ‘coll d’ampolla’ en sectors amb capacitat per incrementar la seva activitat i facturació i repercutirà també en la inflació. Funcas xifra que aquest any la inflació arribarà al 2,5% i es relaxarà fins a l’1,6% el 2022, encara tres dècimes per sobre de l’anterior previsió.

270.000 treballadors aniran de l’erto a l’ero

L’escenari traçat pels economistes de Funcas tindrà també derivades en el mercat laboral. En la línia d’altres cases d’estudis, l’ocupació recuperarà els nivells del 2019 ja a principis del 2022, tot i que Espanya encara arrossegarà xifres d’atur superiors. Part d’aquest atur s’explicarà per la transició de part dels treballadors que actualment estan en erto i que durant els pròxims mesos acabaran en un ero. Els economistes de Funcas xifren en el 60% dels actuals 450.000 afectats els que seran acomiadats, una vegada es retirin les ajudes públiques al manteniment de l’ocupació de què disposen els empresaris. És a dir, uns 270.000 treballadors actuals afectats per erto serà acomiadats. El 40% restant, no obstant, sí que es reincorporarà al seu lloc de treball.