Sistema tributari

Els assessors fiscals avisen d’inseguretat jurídica en 42 impresos d’Hisenda

El col·lectiu denuncia davant els defensors del contribuent i del poble que els models no tenen instruccions recollides en el BOE

Els assessors fiscals avisen d’inseguretat jurídica en 42 impresos d’Hisenda
3
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Impresos i formularis d’Hisenda que porten aparellada inseguretat jurídica. Almenys 42 dels emesos per l’Agència Tributària presenten aquesta «irregularitat». Aquesta és la denúncia que l’Associació Espanyola d’Assessors Fiscals (Aedaf), una de les principals organitzacions que agrupa aquests professionals, ha portat davant el Defensor del Poble, el Consell per a la Defensa del Contribuent i el Consell de Transparència i Bon Govern. També ho ha comunicat en el ple del Fòrum Agència Tributària d’Associacions i Col·legis Professionals.  

I ¿quin és el problema? Doncs que el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), on les normes legals despleguen tota la seva efectivitat, només publica determinats models i impresos, però no les instruccions per poder-los omplir o complimentar de forma correcta o per evitar possibles repercussions negatives, explica Javier Gómez Taboada, representant de l’Aedaf.

En definitiva, si un contribuent incompleix o comet un error pot ser objecte d’una sanció o altres repercussions negatives que no se sustenten en unes instruccions incloses en una ordre ministerial o norma d’un altre tipus publicada al BOE, afegeix. Aquí rau la irregularitat que denuncia aquest col·lectiu de professionals de l’assessoria fiscal.

Suport legal

Això passa amb un total de 42 models tributaris, que l’associació considera «irregulars» per aquest motiu. Gómez Taboada explica que no es pot recórrer als tribunals sense haver passat abans per les instàncies per les quals han optat fins ara, tot i que qualsevol particular ho podria fer. «El model com a tal existeix i compta amb suport legal, però aquí s’acaba la història», afegeix. I això, segons el parer dels assessors fiscals, constitueix una clara mostra d’inseguretat jurídica.

Els impresos afectats inclouen per exemple, en el cas de l’IRPF, el model 100, d’ingrés o devolució de la renda; el 102 o el 111, de retencions i ingressos a compte. Però n’hi ha d’altres que afecten l’impost de societats, l’IVA o l’impost de successions i donacions, entre altres.

Segons aquesta organització, aquesta manera d’operar per part de l’Agència Tributària constitueix «una irregularitat, ja que tots aquests models han de tenir el corresponent suport legal a través d’una norma, generalment una ordre ministerial, que els aprovi, amb la seva íntegra publicació al BOE». 

L’Aedaf entén que l’obligació de publicar el model al BOE «s’hauria d’estendre a les instruccions per complimentar-lo, per, d’aquesta manera, informar o instruir qui està obligat al seu emplenament i presentació». I això perquè l’incompliment o els errors en l’emplenament tenen unes conseqüències que només poden ser efectives si compten amb un suport legal, afirmen des d’aquest col·lectiu professional. 

Sense normativa

Però la denúncia de l’Aedaf no s’acaba aquí. En el seu treball d’investigació, l’associació ha detectat dos models que «ni tan sols han sigut aprovats per la pertinent normativa i publicats al respectiu butlletí oficial». En concret, el model H-100 «sol·licitud de pagament de devolució a hereus», i el 952 «comunicació de la modificació de la base imposable en supòsits de concurs i per crèdit incobrable».

Notícies relacionades

Aquesta organització, la més gran de professionals dedicats a l’assessoria fiscal amb més de 3.300 advocats, economistes, llicenciats en administració i direcció d’empreses i titulats mercantils i empresarials, assegura que el nombre de models tributaris ha crescut «exponencialment» en els últims anys. «Cada novetat legislativa comporta alguna nova obligació formal que, al seu torn, es materialitza en l’emplenament i presentació d’un nou model o formulari, tant per a autoliquidacions com per a obligacions formals, la qual cosa suposa un cost indirecte de certa rellevància». La qüestió és que l’incorrecte emplenament d’aquests models pot comportar en el seu cas fins i tot sancions. 

A parer del representant de l’Aedaf, aquesta manera de treballar de l’Agència Tributària ha provocat una espècie de «forat negre» que no facilita precisament la seguretat jurídica. De fet, «neixen noves obligacions tributàries que van acompanyades de nous models. Aquests es publiquen al BOE, però no les instruccions sobre com emplenar-los», insisteix.