Duel intern

Calviño refreda una pujada imminent del salari mínim

  • La vicepresidenta econòmica advoca per esperar a veure com evoluciona l’ocupació en la recta final de l’any; mentre la vicepresidenta tercera, Yolanda Díaz, pressiona Sánchez per accelerar ara

Comparecencia de Nadia Calviño

Comparecencia de Nadia Calviño / Chema Moya (EFE)

1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Segueix l’estira-i-arronsa al si del Govern en la pugna per pujar ara o no el salari mínim interprofessional (SMI). Si aquest dilluns passat la vicepresidenta tercera i ministra de Treball, Yolanda Díaz, demanava al president de l’Executiu, Pedro Sánchez, la mateixa valentia amb l'SMI que amb els indults, aquest dimarts la vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño, refredava un increment immediat d’aquest terra salarial. «La situació segueix marcada per la incertesa i la nostra prioritat ha de ser impulsar la creació d’ocupació», ha afirmat la titular d’Economia davant els periodistes, a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. 1,5 milions de treballadors estan pendents des de gener de si puja o no l'SMI.

Notícies relacionades

Aquestes setmanes les dues ànimes del Govern lliuren una pugna per una assignatura que li va quedar pendent l’any passat: pujar o no el salari mínim interprofessional, que actualment està en 950 euros (en 14 pagues). «Tot el Govern està compromès amb la pujada del salari mínim interprofessional», ha afirmat Calviño aquest dimarts. I a continuació ha afegit: «Veurem com evoluciona l’ocupació durant aquesta segona part de l’any i espero que al més aviat possible puguem reprendre aquest camí de pujada del salari mínim interprofessional en què ens trobàvem fins que ens va colpejar la pandèmia».

Des de la setmana passada, Yolanda Díaz, com a líder d’Unides Podem, despatxa amb Pedro Sánchez sobre aquesta qüestió, pressionant per a una pujada immediata d’aquest indicador, que va quedar congelat al gener en vista de la falta d’acord. Llavors van xutar la pilota cap endavant i en van congelar transitòriament la pujada, a expenses de recuperar aquest debat més tard. I segons Díaz aquell moment és ara, recolzada en les bones dades d’ocupació dels últims mesos. Les xifres d’ocupació de juny ja voregen els nivells previs a la pandèmia. I, en l’altre costat, figures com les de Calviño, que advoca per compaginar «compromís i responsabilitat», és a dir, apujar el salari mínim quan tinguin la garantia que suposarà el menor impacte en el creixement de l’ocupació.