Aquest divendres

La llum es dispara fins al seu preu més alt des del 2002

El mercat a l’engròs fregarà els 100 euros el megawatt-hora, només tres euros per sota del màxim històric

Imatge d’arxiu d’una dona consultant la factura de la llum

Imatge d’arxiu d’una dona consultant la factura de la llum / Danny Caminal (El Periódico)

1
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

De rècord en rècord, el preu de la llum amenaça de polvoritzar aquest any totes les marques. Després dels alts preus registrats durant el temporal ‘Filomena’ i després d’un mes de juny amb el preu mitjà més alt de la història, aquest divendres el preu de l’electricitat en el mercat a l’engròs es dispara fins als 99,8 euros el megawatt-hora, el segon més alt de la història,por darrere dels 103,76 euros registrats l’11 de gener del 2002. Durant el dia, el cost més alt del dia serà de 110 euros i el més baix de 82,57 euros.

Notícies relacionades

L’elevadíssim preu del gas natural en els mercats internacionals i dels drets d’emissió de CO2, unit a l’auge de la demanda per les altes temperatures, han disparat els preus a l’engròs que representen el 30% del total de la factura, la resta són costos regulats (50%) i impostos (20%). Aquest cost només afecta els consumidors que estiguin en el mercat regulat, subjectes al Preu Voluntari per al Petit Consumidor (PVPC), una tarifa que en general sol ser més barata que qualsevol del mercat lliure, segons adverteix la Comissió Nacional del Mercat i la Competència (CNMC).

Tot i que es tracta de preus altíssims, en comparació amb el que és habitual, entra dins del previsible, ja que segons advertia la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, aquesta setmana durant la Comissió del ram al Congrés dels Diputats en la qual va assenyalar que en «els pròxims mesos» els preus continuarien sent elevats. Aquestes declaracions les va fer Ribera a l’explicar les mesures «provisionals» preses pel seu departament per reduir la factura a final de mes: la rebaixa de l’IVA del 21% al 10% fins a final d’any sempre que el preu de la llum se situï per sobre dels 45 euros el megawatt-hora i la suspensió de l’impost del 7% sobre la generació elèctrica durant tres mesos.