Ocupació pública

El Govern retarda una setmana la reunió definitiva per pactar amb autonomies i sindicats la reforma de l’interinatge

  • Iceta dona marge a la negociació amb les centrals i dilata fins al primer Consell de Ministres de juliol l’aprovació de la reforma de l’Estatut Bàsic de l’Empleat Públic (EBEP)

El Govern retarda una setmana la reunió definitiva per pactar amb autonomies i sindicats la reforma de l’interinatge

José Luis Roca

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Ministeri de Política Territorial i Funció Pública ha posposat una setmana la que estava cridada a ser la reunió definitiva per tancar la reforma de l’interinatge. El ministre Miquel Iceta prioritza donar aire a un possible acord amb els sindicats i ha cancel·lat la reunió prevista per a aquest dijous a les cinc de la tarda, tal com han confirmat fonts coneixedores de les negociacions. Això implica que la reforma de l’Estatut Bàsic de l’Empleat Públic (EBEP) no anirà al Consell de Ministres d’aquest dimarts i haurà d’esperar, com a mínim, el primer conclave ministerial de juliol. Iceta presentarà aquest dijous davant les comunitats autònomes la seva proposta i la setmana que ve tornarà a citar-les, igual com els sindicats, per tancar aquesta carpeta.

La reforma de les condicions de treball en la funció pública per acabar amb l’abús de la temporalitat, en la qual incorre des de fa anys Espanya, és una de les reformes troncals a què s’ha compromès el Govern amb Brussel·les. I la seva primera peça haurà d’esperar, com a mínim una setmana. Des del departament liderat per Iceta s’havien fixat aquest 24 de juny per tancar amb o sense acord la carpeta i així poder portar-la per a la seva aprovació al Consell de Ministres el 29 de juny. Finalment, l’acord encara no és prou madur, ja que hi intervenen diversos actors implicats: d’una banda, els sindicats, i de l’altra, les comunitats autònomes.

Notícies relacionades

L’última proposta de l’Executiu encara tenia diversos serrells per tancar. Aquesta incloïa, entre d’altres, una nova indemnització de 33 dies (amb límit de 24 mensualitats) per a aquells interins que perdessin la plaça després d’una oposició. Es pot recordar que actualment els treballadors eventuals de l’Administració no tenen dret a cap compensació quan cessa el seu contracte, a diferència dels temporals del sector privat, que sí que poden cobrar una indemnització de 20 dies per any treballat (amb límit de 12 mensualitats).

Iceta oferia compensacions per als nous interins, no per als que ja estiguin treballant actualment com a tal, cosa que no agrada als sindicats, tal com ha manifestat amb especial vehemència la CSIF. Les centrals, especialment la UGT, també han insistit a col·locar algun tipus de garantia de recol·locació d’interins que perdin la seva plaça, al marge de les indemnitzacions. Aquest serà un dels serrells que hauran de tancar les parts en la pròxima reunió, ja que de moment l’Executiu ha reiterat que no contempla aplicar criteris retroactius, cosa que deixaria fora un percentatge elevadíssim de treballadors públics. Segons les últimes dades de l’EPA, a Espanya hi ha 1,03 milions d’empleats públics amb un contracte eventual.