Hisenda llançarà 6.591 inspeccions tributàries aquest any per detectar fraus

  • S’optimitzarà l’ús de sistemes informàtics en la cooperació internacional per lluitar contra l’evasió fiscal

Hisenda llançarà 6.591 inspeccions tributàries aquest any per detectar fraus
2
Es llegeix en minuts

El Govern central preveu que es portin a terme 6.591 investigacions en l’àmbit tributari durant aquest any per detectar activitats no declarades com a part del seu objectiu d’abordar els reptes de la prevenció del frau i l’evasió fiscal.

Així consta al ‘Component 27’ de l’annex publicat per la Comissió Europea sobre el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència d’Espanya, en què l’Executiu de Pedro Sánchez preveu també per a aquest any incrementar el nombre d’efectius de l’Agència Tributària fins als 26.320.

La finalitat és arribar a una plantilla de dimensions més pròximes a les que han sigut habituals durant tota la seva història, en què gairebé sempre ha comptat amb més de 27.000 empleats i ha arribat a màxims a l’entorn dels 28.000. Tanmateix, els empleats es van reduir abans de la crisi econòmica del 2008, com a conseqüència de la combinació de dos factors: d’una banda, l’elevada edat mitjana de la plantilla i, de l’altra, les dificultats per a la incorporació de nous efectius després d’anys successius amb ofertes d’ocupació públiques reduïdes.

Cooperació internacional

A més, dins dels objectius fixats per l’Executiu de cara a aquest any quant a aturar el frau fiscal, es recull augmentar i optimitzar l’ús de sistemes informàtics en la cooperació internacional. Per millorar el compliment de les obligacions tributàries, en particular dels contribuents que figuren al registre com estrangers, l’Agència Tributària portarà a terme un projecte que utilitzarà informació nova sobre els contribuents obtinguda d’acord amb diverses normes internacionals.

Entre elles, destaquen la llei de compliment tributari de comptes estrangeres (FATCA, per la seva sigla en anglès) i el ‘Common Reporting Standard’ (CRS). L’objectiu del projecte serà que les dades fiscals d’almenys el 85% dels contribuents estrangers registrats, de qui l’Agència Tributària hagi rebut informació el 2019, siguin identificades i verificades, de manera que puguin utilitzar-se per a l’anàlisi de riscos a tot estirar el 31 de desembre del 2021.

A més, es planteja l’establiment d’un model cooperatiu, amb l’objectiu de millorar les relacions de l’Agència Tributària amb les seves parts interessades, com les grans empreses, les pimes, els treballadors autònoms i les associacions pertinents, així com amb el sistema judicial, com a mitjà per aconseguir un compliment més gran de les obligacions tributàries.

Els contribuents

Sobre aquest assumpte, l’Agència Tributària executarà el 2021 un projecte encaminat a fomentar la divulgació per les empreses multinacionals d’informació sobre les seves operacions, que l’Executiu espera que pugui tenir repercussions en la tributació d’aquestes societats.

Notícies relacionades

Pel que fa als contribuents, l’Agència aspira a millorar-ne la cooperació i incrementar-ne el compliment a través de l’elaboració de 20 informes de transparència el 2021. «S’espera que augmenti la cooperació amb jutges, fiscals i tribunals mitjançant l’augment de les investigacions en l’àmbit tributari», remarca l’Executiu.

Dins d’aquest component també s’estipula que l’Agència Tributària haurà de presentar en l’últim trimestre del 2023 un informe d’avaluació sobre la llei de lluita contra el frau fiscal, que ja ha comptat amb el vistiplau al Congrés dels Diputats, en què s’ha proposat, en vista dels resultats, el manteniment de les mesures incloses, la modificació o supressió. No obstant, abans d’aquesta data, a l’últim trimestre del 2022 es realitzarà per l’Agència Tributària una avaluació provisional dels efectes de la llei de lluita contra el frau.