Aeroports i autopistes

Areas inicia un ero de gairebé 200 acomiadaments als seus restaurants i botigues de tot Espanya

  • El grup de restauració negocia amb els sindicats un cessament col·lectiu després de l’annexió de la cadena Autogrill i el final de diverses concessions en aeroports i estacions de tren

Areas inicia un ero de gairebé 200 acomiadaments als seus restaurants i botigues de tot Espanya
2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’empresa Areas prepara un expedient de regulació d’ocupació (ero) als seus restaurants i botigues repartides en els aeroports i estacions de servei de tot Espanya. L’expedient preveu afectar inicialment gairebé 200 treballadors dels 4.900 empleats que manté en tot el país. L’acomiadament col·lectiu arriba després de l’absorció de la cadena Autogrill, fins ara part de la seva competència en el terreny de les estacions de servei, i el final de diverses concessions en diversos punts del territori, segons han explicat fonts coneixedores de les negociacions. 

El grup de restauració va comunicar de manera formal als representants dels treballadors l’inici de l’ero a principis d’aquest mes de juny. L’ero està registrat per causes organitzatives i productives, no econòmiques, i la seva afectació es concentrarà en gran mesura a la Comunitat de Madrid. A Catalunya, on el grup manté diversos establiments, també ha plantejat acomiadaments que superarien els 30 afectats, entre les botigues de queviures, souvenirs i altres estris ubicades als aeroports de Barcelona i Girona, a més del restaurant heretat de la cadena Autogrill localitzat a Viladecans

Les negociacions de l’expedient estan en una fase inicial i la justificació que dona l’empresa és per elements organitzatius, com és l’adquisició del negoci d’Autogrill. Aquesta operació es va tancar el novembre del 2020 per 12 milions d’euros i va ser autoritzada per la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) el gener d’aquest any. Amb aquest moviment, la firma propietat del fons francès de capital risc PAI Partners va assumir una plantilla de 1.000 treballadors i 60 establiments que mouen una facturació d’uns 80 milions d’euros anuals.

Comptes afectats per la Covid

Tot i que l’afectació de la caiguda de l’activitat turística a causa de la pandèmia també ha pogut influir en els seus comptes. Segons les últimes dades publicades per Aena, l’aeroport de Barcelona opera amb el 82% menys de passatgers que el 2019. Un fet que té una incidència directa en el volum de compres que poden atraure els restaurants o botigues ubicades a les zones de descans de les instal·lacions aeroportuàries. Segons els últims resultats presentats, Areas ha reduït els seus ingressos a Espanya. En concret, el grup va facturar 214,9 milions d’euros l’exercici 2019-2020 davant els 469,4 milions d’euros de l’any anterior.

Notícies relacionades

Com moltes de les empreses que en els últims mesos han iniciat reestructuracions, gran part de la plantilla d’Areas ve d’un expedient temporal d’ocupació (erto). És a dir, la companyia els està plantejant transitar de l’erto a l’ero, una cosa que podria entrar en contradicció amb la clàusula de salvaguarda de l’ocupació que incorporen les ajudes públiques als ertos Covid. I és que les companyies que realitzin un expedient d’extinció després d’haver percebut recursos públics per un expedient temporal estan obligades a retornar aquests diners públics.

Aquest serà un puntal de les negociacions amb els sindicats, ja que, si deriva en un conflicte laboral, la judicialització del cas podria elevar substancialment el cost de l’acomiadament col·lectiu per a l’empresa. Aquest 2021 està sent un any de repunt dels acomiadaments col·lectius. Només a Catalunya hi ha ja, segons les últimes dades del maig, 7.993 persones acomiadades via ero. El 2021 és ja, a set mesos d’acabar l’exercici, el pitjor any pel que fa a acomiadaments des del fatídic 2012, que ostenta el pitjor registre de l’estadística disponible.