Reunió emrpesarial

Draghi rep el premi del Cercle a la Construcció Europea

El president del Consell de Ministres d’Itàlia alerta que el creixement econòmic també ha de ser sostenible

Draghi rep el premi del Cercle a la Construcció Europea
2
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

Mario Draghi, president del Consell de Ministres d’Itàlia i expresident del Banc Central Europeu entre el 2011 i el 2019, ha rebut aquest divendres el primer premi Cercle d’Economia a la Construcció Europea. Una jornada presidida pel president del Cercle d’Economia, Javier Faus, i José Manuel González-Páramo, membre de la Junta Directiva del Cercle d’Economia. Draghi, que ha rebut el premi de les mans del president del Govern, Pedro Sánchez, ha agraït la distinció i ha destacat la reacció ràpida de les autoritats europees davant la profunditat de la crisi que ha provocat la pandèmia «salvant milions de llocs de treball». L’objectiu ha de ser, segons la seva opinió, que l’economia torni als nivells de creixement que hi havia abans de la pandèmia, però «no s’arribarà a aquest objectiu sense estímuls addicionals».

La clau és, actualment, segons Draghi, incentivar la demanda i estimular el creixement en la mesura que permeti atendre el pagament del deute generat. Existeixen encara molts riscos per arribar a la recuperació esperada, segons ha opinat. Els riscos sanitaris són una part important de les noves incerteses, però també la inflació o les diferents velocitats a la sortida de la crisi entre els EUA i Europa. Les ajudes públiques per evitar el tancament d’empreses són elements fonamentals per sortir de la crisi, però també mantenir sota control el deute públic i privat. «No s’ha de córrer massa, cal consolidar el creixement en la sostenibilitat i l’equitat», ha dit Draghi.

Notícies relacionades

González-Páramo ha glossat la trajectòria de Draghi, des dels seus inicis com a estudiant brillant per arribar a la seva trajectòria com a president del BCE i com a president del Consell de Ministres d’Itàlia, per aprofundir després en les principals característiques del seu caràcter, de les quals ha destacat la seva eminentment visió pràctica de la vida i de la gestió pública. «La seva destresa en el pla polític ha vorejat l’excel·lència», ha dit González-Paramo. Aquesta visió pràctica de l’economia es va plasmar en la manera d’afrontar la crisi financera. El denominat ‘pla Draghi’ d’expansió monetària va ser capaç de minimitzar-ne els efectes. El missatge de confiança que va enviar Draghi en el sentit que el BCE destinaria el que fos necessari per preservar el valor de l’euro va suposar un punt d’inflexió en la crisi de l’Eurozona, calmant els mercats de renda variable i de deute.

Segons l’opinió de Faus, Draghi va marcar el camí per a una nova Europa que mima l’economia sense desestimar la necessitat d’apostar també per la protecció social, les sostenibilitat i l’Estat del benestar.