Reunió del Cercle d’Economia

El Cercle insisteix davant Sánchez a avalar els indults

El president de l’entitat, Javier Faus, afirma que «no són la solució definitiva, però sí un pas»

Javier Faus

Javier Faus / ALBERT GEA (REUTERS)

1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El president del Cercle d’Economia, Javier Faus, ha redoblat el recolzament als indults com a sortida al conflicte. En el seu discurs de clausura de la Reunió del Cercle d’Economia ha afirmat que aquesta mesura de gràcia «no és la solució definitiva, però sí que és un pas». Davant el president del Govern, Pedro Sánchez, ha assegurat que «cada pas compta».

Faus, al resumir les jornades en què va intervenir el Rei el primer dia, que surten més optimistes, «amb un ambient de recuperació. Hem notat moltes ganes que això surti endavant». En tot cas, ha afirmat que Espanya «necessita posar els llums llargs amb consensos i pactes».

Fiscalitat per atraure talent

Després de defensar un model territorial menys centralitzat, «més alemany i menys francès, el president del Cercle ha reclamat «prestar més atenció a l’economia productiva» i «fiscalitat intel·ligent que sigui progressiva per abordar les necessitats de l’estat del benestar però que alhora atragui talent». I ha tornat a posar Portugal, que té un govern progressista, com a exemple. «El futur serà dels països que sàpiguen atraure talent», ha sentenciat.

Faus ha recordat que «hi ha una altra manera d’entendre Espanya», amb la qual «es reparteixin millor els beneficis de la centralitat». en tot cas ha alertat que «la situació política és una de les preocupacions més grans del món econòmic», amb el problema català, que, al seu judici «ja és el problema espanyol d’estructura de l’Estat. És el problema que ha emmetzinat més la vida pública espanyola».

En comptes de reformes constitucionals de tall federal, que requeririen molt temps, el president del Cercle ha defensat reformes estatutàries i de la LOFCA. «És el problema polític per antonomàsia. I, segons, ha dit, la solució «només amb la llei com a marca i la paraula com a instrument», «sense la falsa sortida de la judicialització» o les protestes al carrer.

Notícies relacionades

El president del Cercle ha recordat que l’acord «només serà possible si les dues parts transigeixen». I ha advertit: «No hi ha alternativa a la falta d’acord» perquè suposaria decadència econòmica.

Han estat presents per part de la Generalitat en l’acte amb Pedro Sánchez, els consellers d’Economia, Jaume Giró; i d’Empresa i Ocupació, Roger Torrent.