Reunió del Cercle d’Economia

Calviño: «La recuperació està en marxa»

La vicepresidenta segona defensa «mesures a curt termini» per abaratir el rebut de la llum

La vicepresidenta segunda y ministra de Economia i Transformación Digital del Gobierno central, Nadia Calviño.

La vicepresidenta segunda y ministra de Economia i Transformación Digital del Gobierno central, Nadia Calviño. / ACN

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La vicepresidenta segona i ministra d’Economia, Nadia Calviño, ha afirmat que la campanya de vacunació «va com un llamp» i que s’estan complint les expectatives. «La recuperació està en marxa», ha sentenciat durant la seva intervenció en la Reunió Cercle d’Economia després de participar ahir mateix en la reunió de l’Eurogrup a Luxemburg. Calviño, que ha sigut presentada pel president del Cercle, Javier Faus, ha afirmat que «tots hem de remar en el mateix sentit» perquè tirin endavant els canvis que permetran els fons europeus ‘Next Generation’, els primers 19.000 milions del qual podran arribar aquest any després del primer vistiplau de la Comissió Europea al pla de recuperació espanyol.

Segons la vicepresidenta segona, «les expectatives econòmiques són fonamentals gràcies, en bona mesura, a la resposta tan diferent que s’ha donat a aquesta crisi», amb mesures com els crèdits ICO i suport a les famílies o els expedients de regulació temporal d’ocupació (erto). Tot això permet, ha afegit, una recuperació «sobre una base sòlida» i no només per la resposta nacional, sinó «l’europea i global». El repte ara és que no sigui només un rebot en la segona part de l’any, sinó que «aprofitem per a una transformació i desfer els desequilibris». Calviño ha defensat que les reformes lligades a la consecució dels fons incloguin reformes com les pensions per garantir la seva sostenibilitat i ha assegurat que la moderació dels costos permeten assumir un volum elevat de deute púbic.

A preguntes d’auditori, la vicepresidenta ha afirmat que «cal tractar els ciutadans com adults» en qüestions com el pagament per ús d’infraestructures, com les autopistes i autovies. «Hem de reflexionar com arribar a un sistema que sigui més just. No hi ha res decidit, però s’ha de mantenir el debat», ha explicat.

Rebut de la llum

Quant al rebut de la llum ha afirmat que amb el nou sistema de tarifació estava previst que reduís la factura. «Això ha coincidit amb qüestions estructurals, com el cost del CO2», ha dit. Cal pensar «mesurades curt termini» per reduir la factura i, alhora, mesures estructurals, ha afirmat.

Quant a l’evolució de l’economia, ha dit que per a un creixement fort i sostingut, cal seguir amb les quatre prioritats de política econòmica: seguir amb la campanya de vacunació, continuar mantenint l’estabilitat econòmica i financera, continuar protegint el teixit productiu, l’ocupació i les rendes i executar el pla de recuperació.

Notícies relacionades

Calviño ha recordat que la UE ha aconseguit emetre ja 20.000 milions per finançar els fons ‘Next Generation’ i que està previst rebre un prepagament de 9.000 milions i un primer pagament de 10.000 milions aquest any. El pla de recuperació espanyol és «molt ambiciós des del punt de vista quantitatiu, qualitatiu i ambiciós des del punt de vista temporal», ha argumentat.

«No podem perdre temps», ha afirmat Calviño. I malgrat l’enorme repte que ve amb la gestió dels fons, ha explicat que ja fa tres anys que el Govern porta a terme l’agenda del canvi. Ara es tracta de «donar una empenta» per aconseguir «un canvi de veritat estructural», ha conclòs.