El Cercle planteja augmentar 1 punt del PIB la despesa pública en una sanitat més externalitzada

  • Pimec alerta que la falta de pes de les pimes en els fons europeus pot llastar la transformació de l’economia post-Covid

El Cercle planteja augmentar 1 punt del PIB la despesa pública en una sanitat més externalitzada

David Zorrakino / Europa Press

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Cercle d’Economia advoca per augmentar la despesa pública en els pròxims anys per abordar la transformació econòmica i els nous reptes de la salut, la digitalització o la sostenibilitat. I, al seu torn, que l’Administració delegui o augmenti el protagonisme de la iniciativa privada en la gestió d’aquest capital públic. Aquesta ha sigut la reflexió compartida, des dels seus respectius àmbits, dels representants de les diferents comissions del Cercle, exposades aquest dijous al matí. I Pimec, convidat especial en aquesta taula de reflexions, ha alertat que la falta de pes de les pimes en el Pla de Recuperació pot dificultar l’adaptació d’aquestes al nou cicle econòmic.

«Els recursos destinats a salut han d’augmentar», ha declarat el president de la Comissió de ciències de la salut del Cercle d’Economia, Andreu Mas-Colell. La intervenció del qual ha arribat precedida d’una improvisada ovació del públic, en recolzament a l’economista davant la investigació judicial a la qual està sent sotmès, juntament amb altres exdirigents de la Generalitat, per la seva presumpta participació en determinats episodis del procés. 

El que va ser conseller d’Economia de la Generalitat i responsable de les retallades durant el mandat de l’austeritat d’Artur Mas advoca per augmentar un punt del PIB la inversió sanitària, i que aquest esforç més gran provingui principalment de l’erari públic. Tot i que si només es gestiona des del sector públic, «els efectes seran greus». L’envelliment de la població i l’aparició de noves malalties globals són els dos principals reptes identificats per als pròxims anys.

Aquest augment de la participació dels actors privats en l’efervescència de despesa pública prevista per als pròxims anys, especialment davant l’arribada dels fons europeus, ha sigut reivindicació compartida pel president d’Agbar i responsable de la comissió per al Green Deal del Cercle, Àngel Simón. «Només podrem fer aquestes intervencions des de la col·laboració publicoprivada», ha afirmat. 

Simón ha alertat que els processos de transició ecològica són una oportunitat econòmica, però també un risc que pot danyar l’ocupació. És per això que les empreses han d’assumir el compromís de fer «que aquesta transició sigui com menys costosa millor»; en col·laboració amb els grups d’interès de cada companyia.

Digitalització i pimes

Notícies relacionades

Una altra de les claus per a la transformació econòmica que han destacat des del Cercle és la digitalització de les empreses, especialment de les pimes. La productivitat d’aquestes podria augmentar «entre el 20 i el 25%», ha destacat María Jesús Almazor, la presidenta de la comissió digital del Cercle. Tot i que per a això, segons ha apuntat el president de la patronal Pimec, Antoni Cañete, les pimes necessiten una participació més gran en els òrgans de decisió i d’articulació dels fons europeus. «Si som el motor de l’economia, hem de ser en el post de comandament», ha reivindicat.

Cañete ha reivindicat el model de diàleg social que actualment hi ha a Catalunya, amb una patronal específicament per a les pimes i independent de la que representa a la gran empresa. «Aquesta representació no la tenim a nivell estatal», s’ha lamentat, i algunes decisions no estan coparticipades i no van en la direcció correcta, ha afegit.