Fons europeus

Calviño confia que l’Ecofin aprovarà el pla de recuperació al juliol

La vicepresidenta econòmica assegura que no té «cap indicació» que hi hagi d’haver «cap problema»

Calviño confia que l’Ecofin aprovarà el pla de recuperació al juliol

EUROPA PRESS / JORGE GIL

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

«No tinc cap indicació que hi hagi d’haver cap problema per a l’aprovació en el pròxim (Consell de Ministres d’Economia i Finances) Ecofin del juliol». La vicepresidenta econòmica del Govern, Nadia Calviño, està convençuda que Espanya aconseguirà l’aval al pla de reformes i inversió espanyol, aprovat aquest dimecres per la Comissió Europea, en la reunió del pròxim 13 de juliol. «Estic segura que en aquests dos dies tindrem ocasió de parlar amb els diferents ministres per prendre el pols de la situació però no tinc cap indicació que hi hagi d’haver cap problema», ha explicat la seva arribada a la reunió de l’Eurogrup.

Es tracta de la primera cita física formal que mantenen els ministres de l’Eurozona des de la irrupció de la pandèmia. Un «símptoma», segons la vicepresidenta, que la vacunació avança a bon ritme a Europa» i que «van millorant les perspectives econòmiques i les previsions dels diferents indicadors econòmics». La reunió coincideix, a més, amb l’aprovació per part de Brussel·les del pla espanyol, el primer pas per obtenir els 69.500 milions en transferències a fons perdut sol·licitades per Espanya.

Calviño ha destacat que la valoració de la Comissió Europea, que considera el pla «equilibrat», ha sigut «immillorable» i que espera que al juliol, una vegada que sigui aprovat per l’Ecofin, «puguin començar a fluir els recursos europeus». Segons la vicepresidenta, el fet que hagi sigut «el primer valorat positivament per la Comissió Europea, juntament amb el portuguès, indica que estem en la bona direcció per aconseguir impulsar un programa ambiciós de reformes i inversions» que permeti «no només impulsar una recuperació econòmica a curt termini sinó, sobretot tenir un impacte més estructural, a llarg termini, que permeti tenir un creixement més sostenible (i) inclusiu a l’economia espanyola».

Si es compleixen les expectatives d’Espanya i la resta de socis europeus no posen problemes al pla espanyol, automàticament Brussel·les desbloquejarà un avançament de 9.000 milions que podria arribar abans de finals del juliol. Al marge d’aquest avanç de prefinançament, el calendari previst inclou un primer desemborsament d’uns 10.000 milions d’euros abans de finals d’any i un segon abans de finals del primer trimestre del 2022. Per accedir a aquests dos pagaments, no obstant, Espanya haurà d’acreditar una sèrie de reformes, inclosa la reforma laboral abans de finals d’any, pendent de la negociació amb els agents socials.

Examen a finals d’any

Notícies relacionades

«La reforma laboral és, sens dubte, una de les reformes més urgents des del punt de vista estructural al nostre país. Sobretot perquè necessitem tenir el nou marc laboral que doni seguretat jurídica a les empreses i que doni confiança als treballadors, que millori la qualitat de l’ocupació que es creï en aquesta fase expansiva que ara s’inicia. Per això hem establert que el nostre objectiu és arribar a aquest nou marc de normes laborals a finals del 2021 i efectivament aquesta fita es correspondrà amb el pagament que es produirà en el primer semestre del 2021», ha explicat Calviño sobre una reforma que condicionarà el primer pagament del 2022.

Quant a les reforma de les pensions, un altre dels elements més sensibles del pla i del qual dependran els desemborsaments dels fons europeus, Calviño ha explicat que la reforma resultant del diàleg social ha de garantir el reforç del sistema a mitjà i llarg termini de manera que «paguem pensions dignes i les puguem garantir no només a curt termini, sinó d’aquí 20 i 40 anys i en particular que puguem anar preparant els elements i reforçant el sistema per quan calgui fer front al gran repte que suposa la generació del ‘babybom’». Segons Calviño, l’objectiu en el qual treballa el ministre Escrivá des de fa temps és aconseguir reformes que «tinguin el màxim recolzament» per part de la societat perquè és el que garantirà que perdurin en el temps.