En la pròrroga del conveni

Telefónica España obre la porta a la setmana laboral de quatre dies

Els treballadors que s’adhereixin patiran una minva en el salari del 15%, en comptes del 20%, gràcies a la bonificació de la ‘teleco’

Telefónica España obre la porta a la setmana laboral de quatre dies

EFE / MARISCAL

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Primera gran prova de la setmana laboral de quatre dies. Telefónica España serà una de les primeres grans empreses que posi en marxa aquesta mesura després de ser inclosa com a alternativa a les cinc jornades habituals en la pròrroga del segon conveni d’empreses vinculades (CEV), segons han informat els sindicats.

La ‘teleco’ posarà en marxa una prova pilot a partir del mes d’octubre que durarà tres mesos i servirà per analitzar el funcionament d’aquesta mesura, poc implementada a Espanya. Es tracta d’una opció «voluntària, reversible i universal» a què es podran acollir tots els treballadors de l’empresa, tret d’en casos puntuals que tenen a veure amb l’organització i prestació de l’activitat, en el cas de la qual s’analitzaran.

Els qui estiguin interessats en posar en pràctica aquesta setmana ‘curta’ s’hauran d’inscriure de forma voluntària en els pròxims mesos. La jornada que hauran de fer tindrà vuit hores diàries, de dilluns a dijous, i per això, suposarà una reducció del salari del 20%, tot i que Telefónica el bonificarà en un 20%. És a dir, els empleats que decideixin treballar només quatre dies a la setmana patiran una minva del 15% del seu sou.

Una vegada analitzats els resultats d’aquest pilot, els empleats que continuïn sota aquest model tindran un any que serà renovable per acord de les parts. «Encara no sabem quina transcendència tindrà i encara hem de desenvolupar com s’implementarà», afirmen fonts d’UGT.

La denominada ‘jornada flexible bonificada’ està en línia amb la millora de l’acord de teletreball vigent que fixa l’ampliació d’aquest, una vegada acabi la pandèmia, a un potencial de 10000 persones treballadores. Tots els treballadors de Telefónica podran teletreballar un mínim de 2 dies, ampliables a 3 o 4, quan l’activitat ho permeti, i podran fer-ho des de la seva segona vivenda. El contracte de teletreball es renovarà de forma automàtica pel mateix període (1 any) i serà reversible, tant a iniciativa de l’empresa com de la persona treballadora.

A més, la companyia dotarà el treballador d’un ordinador, Smart PC o similar, així com de cascos, d’una línia mòbil corporativa amb dades il·limitades, el manteniment en els termes actuals dels descomptes exclusius per a empleades i empleats respecte de la connectivitat fixa, la inclusió de la cadira ergonòmica,  que  compleixi  els  requisits necessaris des del punt de vista de PRL.  

Notícies relacionades

A més, es desenvoluparà un nou model de Smart Work o treball en mobilitat, amb un potencial de 5000 persones treballadores més, que serà voluntari i reversible i no alterarà de cap manera la jornada, ja que s’haurà de fer dins de l’horari general de la unitat a què es pertanyi.

La pròrroga del conveni suposa una pujada a la massa salarial de l’1% més un plus de 300 euros que seran abonats l’octubre del 2022 i el manteniment de la clàusula de garantia salarial referida a l’IPC real.