Judici a Versalles

França multa Ikea amb un milió d’euros per espiar els seus empleats

  • Sota la direcció de Jean Louis Baillot, la filial vigilava des d’antecedents penals a mode de vida i patrimoni del seu personal

França multa Ikea amb un milió d’euros per espiar els seus empleats
1
Es llegeix en minuts

La filial d’Ikea a França i un dels seus antics directors generals han sigut multats, respectivament, amb un milió d’euros i condemnats a penes de presó en suspens per espiar diversos centenars d’empleats entre el 2009 i el 2012. El tribunal penal de Versalles els ha declarat culpables de robar dades personals per mitjans fraudulents però els ha condemnat a penes menors que les sol·licitades pel fiscal, que els havia acusat d’«espionatge massiu».

La fiscalia havia demanat una multa de dos milions d’euros per a la filial francesa d’Ikea i una pena de presó ferma per a l’expresident i director general de la societat, Jean Louis Baillot.

Al llarg del judici, el març passat, Baillot, a càrrec de la companyia des de 1996 fins al 2002, va negar per complet haver ordenat espiar a empleats. Aquest dimarts ha sigut condemnat a dos anys de presó en suspens i una multa de 50.000 euros. Ha sigut absolt d’altres càrrecs, entre aquests el de violació del secret professional.

El successor de Baillot, Stefan Vanoverbeke, expresident i director general d’Ikea França del 2010 al 2015, ha sigut absolt, com havia demanat la fiscalia, perquè no s’ha trobat «material de prova» en contra seu.

Sistema de vigilància

Revelat per la premsa i investigat el 2012, aquest cas va posar al descobert un sistema de vigilància dels assalariats, i fins i tot dels clients, que anava des dels seus antecedents penals fins al seu mode de vida, passant pel seu patrimoni.

A més d’Ikea França, quinze persones han passat per l’estrada durant el judici per explicar la seva versió dels fets, entre ells exdirectius, directors de botigues, així com funcionaris de policia i el cap d’una empresa d’investigació privada.

Notícies relacionades

Els acusats van comparèixer per fets comesos entre el 2009 i el 2012, tot i que aquestes pràctiques il·legals es remunten a principis dels anys 2000, segons la fiscal, que ha lamentat que l’expedient només afecti tres anys per qüestions de prescripció.

Al centre del «sistema» de vigilància hi havia l’excap de seguretat d’Ikea França del 2002 al 2012, Jean-François Paris, que va reconèixer «controls massius» a empleats. Va ser condemnat a 18 mesos de presó en suspens i a una multa de 10.000 euros.