Pagament als accionistes

El BCE confirma que aixecarà «aviat» la limitació del dividend dels bancs

  • El responsable de la supervisió afirma que la decisió es prendrà el 23 de juliol i es comunicarà «poc després»

zentauroepp45795306 file photo  chairperson of european banking authority  eba  181107190958

zentauroepp45795306 file photo chairperson of european banking authority eba 181107190958 / Yves Herman

2
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +

El Banc Central Europeu (BCE) ha confirmat aquest dimarts que té la intenció d’aixecar a curt termini la limitació del dividend dels bancs, segons ha confirmat el president del Mecanisme Únic de Supervisió (MUS), Andrea Enria. «Sortirem d’aquestes recomanacions de dividends, amb sort aviat», ha assegurat en unes jornades organitzades per AFME. L’alt funcionari italià ha apuntat que el consell del MUS es reunirà el pròxim 23 de juliol per prendre una decisió que comunicarà «poc després».

El març de l’any passat, el BCE va recomanar –eufemisme per raons legals, imposició a la pràctica– als bancs de l’eurozona no pagar dividends. En un escenari d’absoluta incertesa sobre l’abast de la pandèmia, el seu objectiu era que acumulessin capital amb el qual poder atorgar més crèdits (la normativa obliga a reservar una quantitat de capital per cada préstec concedit) i estar més preparats per al futur increment dels impagaments i devaluacions d’actius que provocarà la crisi del coronavirus (aquestes pèrdues es carreguen contra capital una vegada esgotades les provisions). Al desembre va aixecar parcialment aquesta prohibició davant la constatació que l’economia començava a recuperar-se i evolucionava millor del previst. 

Notícies relacionades

Així, va permetre a les entitats distribuir als seus accionistes la quantitat més baixa entre el 0,2% del seu capital i el 15% del seu benefici acumulat del període 2019-2020 (l’habitual abans de la crisi era entre el 40% i el 50%) fins al 30 de setembre del 2021. Els bancs, a més, no poden distribuir fins aleshores dividends avançats amb càrrec al resultat del present exercici. El BCE va anunciar també llavors que al tancament de setembre i «si no existeixen circumstàncies adverses importants», tenia la intenció de «derogar la recomanació» i tornar a avaluar els plans de capital i dividends dels bancs segons les pràctiques habituals de supervisió.

Enria es va reunir a mitjans de maig amb presidents i consellers delegats dels 11 bancs espanyols més grans, supervisats pel BCE, i ja llavors els va traslladar que el més probable és que s’aixequés la recomanació sobre els dividends, en vista que l’economia i la morositatl’economia a la zona euro està evolucionant millor de l’esperat, segons diferents fonts. El BCE ja té els resultats provisionals dels tests d’estrès que ha fet al sector i publicarà a finals de juliol, amb la qual cosa compta amb una imatge precisa de la seva salut i la seva capacitat de resistència. La banca espanyola, per part seva, preveu una evolució «manejable» de la morositat i que els impagaments toquin sostre el 2022 en un nivell molt inferior del màxim històric del 13,61% del 2013.