Previsions

Lagarde: «L’eurozona recuperarà el nivell prepandèmia en el primer trimestre del 2022»

La presidenta del BCE anticipa la millora de l’activitat, però considera que és aviat per retirar els estímuls

Lagarde: «L’eurozona recuperarà el nivell prepandèmia en el primer trimestre del 2022»
2
Es llegeix en minuts

L’economia de la zona euro recuperarà el nivell previ a la pandèmia en el primer trimestre del 2022, un trimestre abans del que s’esperava, segons ha assenyalat la presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, per a qui encara és aviat per obrir el debat sobre el final de les compres antipandèmia de l’entitat.

«En termes de producte intern brut [PIB] real, és probable que tornem al nivell anterior a la Covid-19 que teníem el desembre del 2019 en el primer trimestre del 2022. Això és un trimestre abans del que esperàvem en les nostres projeccions de març», ha apuntat la francesa en una entrevista amb ‘Politico EU’.

«Dit això, no estic suggerint que el programa de compres d’emergència pandèmica [PEPP] s’aturi el 31 de març. Tenim molta flexibilitat, però en termes de perspectives econòmiques anem en la direcció correcta», ha puntualitzat. En aquest sentit, per a la banquera central de l’eurozona és imprescindible «ancorar realment la recuperació», ja que, si bé, sempre es parla de l’ancoratge de la inflació, és necessari que la recuperació sigui ferma, sòlida i sostenible.

«No se li treuen les crosses a un pacient tret que i fins que els músculs se li hagin començat a reconstruir prou com perquè pugui caminar amb les seves pròpies dues cames. El mateix s’aplica a l’economia», ha defensat Lagarde. D’aquesta manera, la presidenta del BCE ha remarcat que la zona euro es troba «en un punt d’inflexió» en què, tenint en compte les variants alternatives, està en aquest camí de recuperació, encaminant-se amb fermesa cap a la tornada al nivell anterior a la Covid-19.

Notícies relacionades

En la seva reunió de la setmana passada, el BCE va anunciar que espera que el PIB de la zona euro creixerà aquest any un 4,6%, sis dècimes més de l’estimat el mes de març passat, mentre que confia que el rebot s’accelerarà l’any vinent fins al 4,7%, davant el 4,1% previst prèviament. Així mateix, la institució ha confirmat la seva expectativa de creixement del 2,1% per al 2023.

D’altra banda, el BCE va revisar també a l’alça les seves expectatives d’inflació, fins a l’1,9% el 2021 i l’1,5% el 2022, davant les pujades de preus de l’1,5% i 1,2% anticipades, respectivament, el mes de març passat, mentre que ha mantingut la seva previsió d’una alça dels preus de l’1,4% per al 2023.