Pronòstics

Banc d’Espanya: L’economia s’accelera i creixerà aquest any el 6,2%

L’institut emissor revisa a l’alça les seves estimacions i calcula que el PIB ha pujat el 2,2% en el segon trimestre davant la caiguda del 0,5% en el primer

L’entitat calcula ara que es recuperaran els nivells d’activitat anteriors a la crisi del coronavirus el quart trimestre de l’any que ve

Banc d’Espanya: L’economia s’accelera i creixerà aquest any el 6,2%
3
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’economia espanyola s’accelera. Per a aquest any, el Banc d’Espanya preveu un creixement del producte interior brut (PIB) espanyol del 6,2%, dues dècimes més que l’estimat al març; el 5,8% el 2022, cinc dècimes més, i l’1,8% el 2023, una dècima més. El panorama ha canviat radicalment cap a bé després d’un mal començament de l’any i, amb aquestes estimacions, el nivell del PIB prepandèmia s’assoliria l’últim trimestre de l’any que ve, segons les projeccions macroeconòmiques de l’informe trimestral de l’entitat. La previsió és d’un creixement del 2,2% al segon trimestre, davant el descens del 0,5% al primer. 

El Banc d’Espanya detecta «una millora de l’activitat des del març», que s’ha anat accelerant posteriorment. Malgrat l’avenç del procés de vacunació, amb la previsió que el 70% de la població hagi sigut immunitzada a finals d’agost, es manté la incertesa. Però, les perspectives són positives per a aquest any i el pròxim, especialment per l’estrebada dels fons europeus ‘Next Generation’, segons l’institut emissor.

Escenari central

Les estimacions del Banc d’Espanya són un escenari central, però que és el que té més probabilitats de complir-se, segons el director d’Economia i Estadística del Banc d’Espanya, Óscar Arce. La hipòtesi més favorable suposaria un creixement del 6,8% aquest any, del 7% el que ve i del 2,2% el següent. El pitjor escenari seria d’una alça del PIB del 4,6% aquest exercici, del 5,2% el 2022 i de l’1,7% el 2023.

Les projeccions apunten a una inflació que a final d’any se situarà en una mitjana de l’1,9% (1,4% prevista al març) i baixarà l’1,2% en els dos anys següents. La taxa d’atur se situarà aquest any al 15,6% (17% estimat al març) i baixarà el 14,7% el 2022 i el 13,7% el 2023. Aquest exercici la tendència a la baixa es donarà gràcies a la pròrroga dels ertos de la Covid fins al 30 de setembre, aprovada recentment i la millora del cicle econòmic, segons ha explicat Arce.

L’estudi eleva el dèficit públic fins al 8,2% del PIB aquest any, cinc dècimes més del que es va estimar al març, per l’aprovació de noves mesures per pal·liar els efectes de la crisi, com l’extensió dels ertos; al 4,9% el 2022 i al 4,3% el 2023. Pel que fa al deute públic aquest suposarà el 2021 el 120,1% del PIB, per situar-se al 117,9% el 2022 i al 118% el 2023.

Inflació «transitòria»

La inflació, disparada actualment, s’explica essencialment per factors «transitoris» i amb tendència a moderar-se a mitjà termini, segons l’informe. Arce ha insistit que l’alça dels preus obeeix a factors conjunturals que haurien de tenir un efecte «bastant temporal».

I quant a l’ocupació, des del març passat s’ha accelerat la reducció de treballadors acollits a expedients de reducció temporal d’ocupació (erto). I el mateix passa amb els indicadors de mobilitat, situats als nivells més alts des que va esclatar la pandèmia, així com les expectatives de les empreses per a la segona part de l’any, tant en facturació com en perspectives de contractació.

Segons les estimacions del Banc d’Espanya, les incerteses sobre el consum i la taxa d’estalvi es mantindran. La institució considera que hi ha algunes incerteses de cara al futur. Les principals són la velocitat en l’arribada dels fons europeus, els danys estructurals que la crisi hagi pogut produir en l’ocupació i l’efectivitat de les polítiques per a la recuperació.

Notícies relacionades

Després d’un primer trimestre d’aquest any pitjor del que s’havia previst per l’avenç de la pandèmia, amb una contracció del 0,5% (el Banc d’Espanya va preveure el 0,4%), l’entitat va revisar a la baixa fa tres mesos la seva estimació de creixement per al conjunt de l’exercici. La va situar al 6%, davant el 6,8% que havia estimat anteriorment; i al 5,3% el pròxim exercici, molt per sobre del 4,2% calculat abans; i l’1,7% del 2023.

Amb aquestes previsions, la recuperació dels nivells prepandèmia respecte al producte interior brut (PIB) tindria lloc el 2023. En tot cas, l’entitat de la qual Pablo Hernández de Cos és el governador, ja va avançar que el 2021 seria un exercici en què se n’aniria «de menys a més».