Consulta pública

El Govern regula les xarxes elèctriques tancades per a pols industrials

Transició Ecològica publica aquest dijous l’esborrany del reial decret sobre la figura que connecta totes les companyies d’un polígon entre si

El Govern regula les xarxes elèctriques tancades per a pols industrials
3
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

El Govern regula (per fi) les xarxes elèctriques tancades per a la gran indústria. És a dir, la possibilitat que totes les indústries d’un polígon estiguin interconnectades entre si i puguin, d’aquesta forma, optimitzar el consum elèctric. Una eterna reclamació del polígon petroquímic de Tarragona, que s’estima que podria reduir un 30% els costos, i que és una realitat des de fa anys en països com Alemanya, Bèlgica o Holanda, cosa que limita la seva competitivitat.

A finals del 2018, al reial decret llei que anunciava la creació de l’Estatut Electrointensiu s’introduïa la figura de ‘xarxes elèctriques tancades’ i es donava un termini de sis mesos per elaborar-ne el reglament. Un any després, el Ministeri per a la Transició Ecològica publica l’esborrany del nou reial decret en consulta pública fins a l’1 de juliol amb l’esperança d’aprovar la mesura en Consell de Ministres, «com a molt tard en l’últim trimestre». Les xarxes seran autoritzades per la direcció general de Política Energètica i Mines, previ informe de la CNMC.

El text estableix la definició de què s’entén per ‘xarxa tancada’, és a dir, que estigui vinculada a processos industrials relacionats entre si de manera que el 75% de l’energia que consumeixin o el 50% del nombre de clients tinguin processos connexos. És a dir, no podrà ser objecte d’una xarxa tancada un polígon industrial que realitzi activitats variades, sinó que es limita a pols industrials com el de Tarragona o el de Huelva. Les empreses han d’acreditar que tenen la mateixa divisió de grup de codis CNAE.

Amb un abast geogràfic limitat a 5 quilòmetres, el text permet incloure, a més, un màxim de 100 clients no industrials que prestin serveis connexos (restaurant o hotel del polígon, per exemple) o fins i tot persones que visquin en pobles industrials.

Es regula la facturació de l’energia, de manera que el titular de la xarxa serà l’encarregat de pagar els peatges i càrrecs, mentre que l’energia la pagarà cada consumidor.

No hi podrà haver xarxes tancades connectades entre si o en cascada, però sí que es permet que els consumidors puguin estar connectats a la xarxa de transport o a la xarxa de distribució. A més, el reglament regula drets i obligacions, com que el titular de la xarxa (la societat mercantil o cooperativa que es formi) ha de complir amb totes les obligacions d’una empresa de distribució excepte algunes, com tenir un sistema de registre de qualitat o plataformes de gestió de permisos d’accés i connexió.

Avantatges

Notícies relacionades

El president de la patronal química Feique, Carlos Navarro, assegurava ahir en la presentació dels resultats del sector, que va limitar la seva reducció d’ingressos el 2019 a un 0,8% i espera un increment el 2021 del 7,1%, que les xarxes tancades són una necessitat «per atraure competitivitat i inversions» i esperava la seva ràpida posada en marxa. «Qualsevol nou inversor ha de pagar la seva pròpia connexió a la xarxa, i això és molt car; en canvi, connectar-se directament a una xarxa ja existent agilita i redueix els preus», va assegurar Navarro. Aquest és un dels principals avantatges, la facilitat de connexió, al ser una xarxa pròpia, però també la seguretat industrial i l’abaratiment del preu de l’energia.

Els consumidors s’estalviaran la part corresponent del rebut a la retribució de la xarxa (perquè passa a ser instal·lació pròpia i, per tant, el titular de la xarxa no tindrà una retribució sinó que el seu cost i manteniment haurà de ser sufragat pels seus socis) i els peatges (perquè els polígons es connectaran a un nivell superior de tensió que té peatges més baixos). En el primer cas, això suposa un estalvi per al sistema, però en el segon (peatges més baixos), suposa el contrari, i per tant, fonts del ministeri asseguren que una de les condicions per crear una xarxa pròpia és que haurà d’estar vinculada «a un increment de la demanda, capacitat i consum elèctric» per evitar efectes perniciosos per a la resta de consumidors.