alça dels preus

Alemanya considera l’alça de la inflació un «fenomen temporal»

Berlín descarta per ara prendre mesures específiques per una tendència dels preus que veu «conjuntural i acceptable»

La cancillera alemana, Angela Merkel, este viernes, en una sesión sobre coronavirus en el Parlamento alemán.

La cancillera alemana, Angela Merkel, este viernes, en una sesión sobre coronavirus en el Parlamento alemán. / Reuters / Michele Tantussi

2
Es llegeix en minuts
Andreu Jerez
Andreu Jerez

Periodista

ver +

La inflació va registrar a Alemanya un augment del 2,5% el maig passat, el seu increment més gran en gairebé una dècada, segons dades oficials de l’Oficina Federal Estadística (Destatis). El principal motor d’aquest augment van ser els costos energètics, així com l’augment de la demanda, que ha suposat la reactivació de sectors com la restauració i altres serveis després de l’aixecament de restriccions davant la pandèmia.

Destatis reconeix, a més, que aquesta dada sobre l’avanç dels preus no és definitiva i que tornarà a publicar-la revisada el 15 de juny. En un país amb un pànic històric de la inflació –deguda, entre altres motius, al record de la hiperinflació de la dècada dels 30 del segle passat, preàmbul de l’arribada dels nazis al poder–, es multipliquen les veus que alerten sobre els perills d’un excessiu augment dels preus durant massa temps. El sector de la construcció es lamenta, per exemple, de l’increment dels materials i també del combustible.

Els crítics demanen un fre de la despesa pública decidit per la Gran Coalició (conservadors i socialdemòcrates) per fer front a l’impacte econòmic del coronavirus, i el final dels tipus d’interès al 0% practicat pel Banc Central Europeu (BCE). El diari econòmic ‘Handesblatt’ va qualificar el març passat de «turboinflacionària» la política pressupostària de l’actual ministre federal de Finances, el socialdemòcrata Olaf Scholz.

Notícies relacionades

El candidat de l’SPD a la cancelleria federal respon amb assossec als temors i a les crítiques: «Els bancs centrals dels Estats Units i del Regne Unit i el BCE estan bastant d’acord que l’actual augment de preus és un fenomen temporal. L’anàlisi de molts experts apunta que es tracta d’un efecte d’ajust a causa de la reobertura de molts negocis i també de la rebaixa temporal de l’IVA que vam decidir per estabilitzar la conjuntura», ha respost aquest dimecres el ministre Scholz a una pregunta d’EL PERIÓDICO durant una conferència amb corresponsals estrangers a Berlín.

El Govern federal no considera, per tant, de moment necessàries mesures específiques per frenar una inflació que considera conjuntural i acceptable, i que molt probablement estarà a Alemanya per sobre del 2% recomanat pel BCE aquest 2021. L’institut econòmic berlinès DIW veu fins i tot l’augment de preus com una oportunitat per a Alemanya: «La preocupació enmig d’una pandèmia no haurien de ser els creixents preus i l’endeutament públic, sinó els danys irreparables que generarien una política monetària i pressupostària restrictives, que generarien moltes insolvències i també atur».

Temes:

Alemanya IPC