Al Congrés

Unides Podem treballa en la legislació per crear una empresa pública d’energia

  • Echenique defensa que aquesta mesura pot acabar amb l’«oligopoli» actual i aportar «transparència» al mercat

El portavoz parlamentario de Unidas Podemos  Pablo Echenique interviene durante una sesion de control al Gobierno  en Madrid (Espana)  a 16 de diciembre de 2020  Durante el pleno  el presidente del Gobierno ha hecho un primer balance del segundo estado de alarma decretado el pasado 9 de noviembre para hacer frente a la segunda ola de la pandemia del coronavirus  Ademas  el presidente tambien ha informado de las ultimas tres reuniones del Consejo Europeo  en los que los jefes del Estado y de Gobierno de la UE debatieron tambien sobre como mejorar la lucha contra la pandemia   16 DICIEMBRE 2020  EUROPA PRESS E  Parra  POOL  16 12 2020

El portavoz parlamentario de Unidas Podemos Pablo Echenique interviene durante una sesion de control al Gobierno en Madrid (Espana) a 16 de diciembre de 2020 Durante el pleno el presidente del Gobierno ha hecho un primer balance del segundo estado de alarma decretado el pasado 9 de noviembre para hacer frente a la segunda ola de la pandemia del coronavirus Ademas el presidente tambien ha informado de las ultimas tres reuniones del Consejo Europeo en los que los jefes del Estado y de Gobierno de la UE debatieron tambien sobre como mejorar la lucha contra la pandemia 16 DICIEMBRE 2020 EUROPA PRESS E Parra POOL 16 12 2020 / EUROPA PRESS E Parra POOL

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Unides Podem vol portar a terme la seva proposta de crear una empresa pública d’energia. Coincidint amb la posada en marxa del nou sistema de tarifes horàries, el portaveu dels morats al Congrés, Pablo Echenique, ha anunciat aquest dimarts que estan treballant en una legislació per donar resposta a l’increment en el preu de la llum. No obstant, els dirigents d’Unides Podem estan intentant evitar el xoc directe amb els seus socis en el Govern per la reforma de la factura de la llum i prefereixen centrar-se en els pròxims passos.

«La principal causa de la pujada a la factura és l’existència d’un oligopoli elèctric que ha sigut multat algunes vegades per manipular els preus. Per això pensem que la solució més efectiva és crear una empresa pública d’energia», ha explicat Echenique amb referència a Naturgy, Endesa i Iberdrola, que copen el consum del 80% de les llars. Segons ha assenyalat, l’existència d’una companyia pública permetria que hi hagués «competència real» i, a més, milloraria la «transparència» del mercat de l’energia.

La proposta d’Unides Podem, a falta que es concreti en les pròximes setmanes, passa per «recuperar per al domini públic» els salts hidroelèctrics una vegada acabin les concessions i per fomentar l’energia solar. Echenique ha posat l’èmfasi en la necessitat d’impulsar una «legislació de sostres solars» que fomenti la instal·lació de plafons a les teulades de tots els edificis públics, en naus industrials i llars. «L’energia fotovoltaica no és només la més barata, sinó la més democràtica», ha defensat amb referència a la possibilitat que tothom pot accedir-hi i beneficiar-se del seu autoconsum.

Notícies relacionades

Aquesta mesura no forma part de l’acord de legislatura que van firmar Pedro Sánchez i Pablo Iglesias. No obstant, Echenique ha defensat que és un tema que han debatut molt amb els seus socis i que continuaran tenint-lo «amb tota la lleialtat».

Igual com va fer la ministra de Drets Socials i Agenda 2030, Ione Belarra, el portaveu d’Unides Podem ha evitat criticar de manera contundent el nou sistema de tarifes. Tot i així, ha assenyalat que «un Govern progressista ha d’escoltar la ciutadania i ha de modular la seva acció política en funció de l’impacte que aquesta tingui en la gent corrent i en com arribi la gent corrent a fi de mes».