Conjuntura

L’economia de la zona euro va caure el primer trimestre menys del previst

El PIB es va contraure el 0,3% durant el primer trimestre, la meitat que durant l’últim del 2020

L’economia de la zona euro va caure el primer trimestre menys del previst
1
Es llegeix en minuts

L’economia de la zona euro va patir una contracció del 0,3% durant el primer trimestre, menor de la prevista inicialment. El producte interior brut (PIB) de l’àrea va tornar a entrar en recessió després de patir una contracció del PIB del 0,3% entre gener i març, després de la caiguda del 0,6% de l’últim trimestre del 2020, com a conseqüència de l’impacte de les mesures per frenar els rebrots de la pandèmia de la Covid-19, segons ha va confirmar Eurostat.

Al seu torn, l’economia del conjunt de la Unió Europea (UE) també va tornar a entrar en recessió al registrar una contracció del PIB del 0,1% en el primer trimestre del 2021, després de la caiguda del 0,4% entre octubre i desembre del 2020. Malgrat la recaiguda en recessió, les noves dades suposen una contracció molt menys profunda de l’activitat en el primer trimestre de l’estimat inicialment, ja que en la lectura preliminar de la dada Eurostat havia calculat un retrocés del 0,6% del PIB de la zona euro i del 0,4% en el cas de la UE.

Notícies relacionades

En comparació amb el mateix trimestre del 2020, el PIB de la zona euro es va contraure un 1,3%, mentre que el dels Vint-i-set va retrocedir un 1,2%. Entre els països les dades dels quals estaven disponibles, Portugal (-3,3%) va registrar la contracció més gran del PIB, seguida d’Eslovàquia (-2%) i d’Alemanya (-1,8%), mentre que Irlanda (+7,8%), Croàcia (+5,8%) i Estònia (+4,8%) van registrar les taxes de creixement més grans a la UE. En comparació amb el primer trimestre del 2020, les caigudes més grans del PIB van correspondre a Portugal (-5,4%), Àustria (-4,5%) i Espanya (-4,3%), mentre que la millor evolució interanual es va observar a Irlanda (+12,8%), Estònia (+5%) i Luxemburg (+4,9%).

En el cas d’Espanya, el PIB va registrar una contracció del 0,5% durant el primer trimestre, després de l’estancament observat durant el quart trimestre del 2020. En comparació amb els tres primers mesos de l’any passat, l’economia espanyola va retrocedir un 4,3%.