Energia

Ribera demana a la CNMC que investigui les elèctriques per una presumpta manipulació de preus

El preu a l’engròs diari s’ha situat a l’entorn dels 80 euros des de principis de mes

Competència té com a tasca vigilar el mercat i obrir un expedient d’ofici en cas necessari

Ribera demana a la CNMC que investigui les elèctriques per una presumpta manipulació de preus
1
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

La vicepresidenta i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha escrit aquest dilluns a la presidenta de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), Cani Fernández, per demanar-li que «analitzi qualsevol possible comportament irregular o mala pràctica de mercat per part dels operadors coincidents amb l’entrada en vigor de la nova estructura tarifària», segons ha avançat la Ser i ha confirmat EL PERIÓDICO. 

Aquesta iniciativa arriba després d’uns dies de preus molt alts al mercat a l’engròs de l’electricitat (el conegut com a ‘pool’) amb un preu diari a l’entorn dels 80 euros (79,85 euros el megawatt-hora de mitjana des de principis mes). Segons ha denunciat Facua, si es mantenen aquestes xifres durant tot el mes, el rebut de la llum del mes de juny per a una família tipus arribaria als 86 euros i seria un dels junys més cars de la història, tot i que encara queden tres setmanes de mes en què el preu pot variar molt.

Notícies relacionades

En els últims mesos, el preu dels drets d’emissió de CO2 han disparat els preus, amb mesos com l’abril i el maig de xifres rècord. El motiu és que el mercat espanyol es regeix per un sistema marginalista, per la qual cosa el preu de l’última tecnologia en casar oferta i demanda es replica per a la resta. Per tant, la clau d’aquests preus alts rau en si els cicles combinats han entrat aquesta setmana al mix o no.

Amb tot, entre les tasques habituals de Competència hi ha la de revisar la formació de preus de l’electricitat i, en cas de notar qualsevol irregularitat, obrir un expedient d’ofici. Però també és cert que tots els governs solen fer reclams com aquest de Ribera quan hi ha preus alts durant un temps.